Натрошете бисквитите в купа. Смесете ги с маслото, докато се получи ронливо лепкаво тесто. Притиснете го на дъното на тава за печене или кръгла форма. В малък тиган или касерола на средна температура смесете водата с царевичния сироп. Кипнете сместа и я оставете да ври 1 минута. След това веднага добавете шоколадовите парченца и разбърквайте, докато се разтопят и се получи гладка смес. Охладете на стайна температура.

Разбийте сметаната. Отделете 1/3 от нея за декорация. Внимателно добавете сметаната към охладената шоколадова смес и разбъркайте. Залейте блата със сместа. Покрийте и приберете в хладилник за 12 часа.

Преди да сервирате тортата, намажете с остатъка от сметаната и подредете останалите ягоди върху нея за украса.

* По желание можете да изпечете пандишпанен блат, да го разрежете на три и между трите пласта да намажете с крем вместо да правите маслен блат.

Снимка: iStock

Вижте още: