Майчинство

Секунда разсейване на майката и бебето може да пострада

24.08.2012г. / 16 02ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Няма майка, която да не се страхува, че нещо лошо може да се случи с бебето й – да се разболее, да се задави, да падне от количката, леглото или люлката и да се удари. Майчините притеснения са напълно оправдани, защото нещастните случаи у дома или навън с бебета и малки деца не са редки, а последствията може да са сериозни.

Бебенцата до 1 година са най-уязвими, но въпреки, че ни се струва, че са пораснали, дори до 2-3-годишна възраст не бива да ги изпускаме от очи и е добре да се отнасяме с тях като към бебета.

Ето кои рискови фактори трбява да изключите:
1. Леглото на бебето трябва да е безопасно, с решетка,матракът да е твърд, а в началото няма нужда от възглавница. Няма нужда от тежки одеала и юргани.

2. Не слагайте в леглото му огромни плюшени играчки.

3. Правилната поза за спане е по гръб. Изчакайте бебето да оригне и тогава го сложете да спи.

4. До 6 месец слагайте бебето да спи в столче (някои използват столчето за кола), количка или кошарка в стаята, в която се намирате вие, за да го виждате непрекъснато.

5. Има теория, според която детската стая е без мебели, подът е постлан с меки душеци и възглавници, а малкото дете спи направо на земята, между играчките. Така отпада риска да падне от стол или фотьойл или да си удари главата в нещо твърдо.

6. Спазвайте съветите за кърмене, хранене и захранване с твърди храни на вашия лекар.

7. Когато сте на детската площадка, в магазина или на гости, не се разсейвайте с интересен разговор по телефона и не изпускайте нито за миг бебето си от поглед. Понякога една-две секунди са достатъчни да се случи нещастие.

Всички притеснения, които имате, обсъдете с вашия педиатър.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай