Майчинство

Кога да кажем на детето, че ще си има братче или сестриче?

02.09.2012г. / 17 58ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кога да кажем на детето, че ще си има братче или сестриче? Зависи от възрастта на детето и от хода на бременността.
Ако детето е по-голямо нека да е от най-близките, които първи ще научат радостната вест.
Нека се чувства съпричастно с хода на бременността, да се чувства значимо, че ви помага да почистите, да пазарувате, да сготвите. Нека даде своите предложения за име на новото братче или сестриче, за това как да се обзаведе бебешката стая, как да се боядиса. С една дума нека бъде включено в новото приключение. Не бива да се чувства изолирано и отдалечено от вас и от случващото се. В крайна сметка бъдещото братче или сестриче ще бъде най-близкият му роднина.

Ако детето е по-малко може да изчакате с новината, докато не започне да ви личи. След което идва времето за първите уроци „откъде идват бебетата“. Колкото и малко да е детето щом може да разбира е редно и него да направите съпричастно със случващото се, за да може да свикне с мисълта за още един член на семейството. Да разбере, че за новото бебе ще трябва да се отделят повече грижи, повече време и средства, така че да се намали вероятността от ревност, когато малчо се появи.
Може би ревността за внимание е неизбежна, но колкото повече голямото дете чувства обичта ви, грижата ви към него и факта, че го въвличате в новите си дейности ще тушира това чувство и ще го направи съпричастно.
Може да го насърчавате да говори на малкото си братче или сестриче, да му чете приказки, да му пее песнички, да му дадете да усети как рита в корема.
И може дори да нарисува картинка на корема ви – нали това е последния крясък на модата при бременните.
С една дума нека бременността ви да е лека и интересна и за вас и за голямото ви дете или деца.

Снимки: Reuters

Прочетете още:

Коментирай