Майчинство

Майки протестират на 22 октомври 2012 пред Народното събрание

19.10.2012г. / 12 39ч.
Аз жената
Майки протестират на 22 октомври 2012 пред Народното събрание

Майки, организирали се във Фейсбук, ще протестират с искания за детски надбавки за всички деца и увеличение на майчинството през втората година – от сегашните 240 на 310 лв. Ще настояват още да има данъчни облекчения за семейства с деца под 18 г. и да бъдат построени още забавачки.

Протестът е наречен „похода на памперсите“. Очаква се той да започне в 12 ч в понеделник, 22 октомври, в София на жълтите павета пред Народното събрание. В Пловдив, Варна, Сливен, Шумен, Разград, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград ще протестират пред областните и общинските управи.

По този повод ви представяме позицията на сдружение „Настоящи и бъдещи майки“.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ не е организатор или съорганизатор на националния протест, организиран за 22 октомври 2012 от група майки в социалните мрежи.

Сдружението обаче подкрепя част от разпространените в интернет искания, които съвпадат с вижданията му по следните въпроси:

1. Обезщетение за отглеждане на дете през втората година, равно на минималната работна заплата;
2. При липсата на семейно подоходно облагане да бъдат изплащани детски надбавки за всички деца;
3. Във връзка с подобряването на условията в яслите и детските градини да се открият нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, при спазване на нормативно установената численост в групите.

Позицията на СНБМ е заявявана многократно официално още от неговото създаване през 2006 г.

Призоваваме всички свои членове и симпатизанти при възможност и желание да се включат в протестите по места, само ако те са организирани съгласно законовите разпоредби и без да нарушават действащата нормативна уредба по опазване на обществения ред.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ се разграничава от всякакви политически партии и движения, които могат да вземат участие в протеста.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай