Майчинство

Да научим детето да си мие ръцете

Миенето на ръце започва от кърмаческа възраст

21.11.2012г. / 16 23ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чистите ръце са залог за здраве, а този навик се създава още от кърмаческа възраст. За да научим детето да си мие ръцете преди ядене, след разходка, след ползване на тоалетната, след игра с кучето/котката, трябва първо да го научим да обича водата.

Свързани статии

Любовта към къпането и водните процедури също започва още в най-ранната, кърмаческата възраст. Не си мислете, че бебето нищо не разбира. Докато го къпете, отделяйте специално внимание на ръцете – търкайте всяко пръстче поотделно, като му говорите и обяснявате защо го правите. Така бебето ще свикне с това усещане.

Когато детето започне да ходи само, слагайте малко столче пред мивката и му помагайте да си измие ръцете. Залепете на стената до мивката на височината на детето закачалка с детска хавлиена кърпа. Над закачалката сложете надпис/етикет от тетрадка, красиво оцветен и с едри букви, с името на детето.

Ако се съпротивлява, отвлечете вниманието му със сапунената пяна или измислете кратко четиристишие за микробите, сапуна и чистите ръце. Може да използвате детски сапуни с форма на животни или да наблегнете върху шарената хавлиена кърпа за ръце, която чака да погали ръчичките на Мони.

Внимавайте да не превърнете миенето на ръце в игра, защото ще се проточи много дълго време. Използвайте кухненски таймер, като го настроите да звънне до 1-2 минути. Така детето ще знае, че трябва да приключи за това време. Същият таймер използвайте и за миенето на зъбите.

Детето може да започне самостоятелно да мие ръцете си на 3-годишна възраст. Все пак вие гледайте отстрани и му помогнете да измие основната мръсотия.

След миенето не забравяйте да похвалите детето.

Коментирай