Майчинство

За децата Никулден трябва да е през цялата година

Морски дарове за по-умни и по-пъргави деца

03.12.2012г. / 16 28ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Всички знаят колко полезни за човешкия организъм са морските дарове, но така или иначе малко българи успяват редовно да слагат на трапезата си от тях.

Повечето чакат някой по-голям празник и най-вече Никулден, че да напълнят традиционния шаран или да опекат скумрия или пъстърва.

Но дори и да не успяваме да готвим редовно морски дарове за цялото семейство е добре да научим децата от малки да обичат риба. Една от причините, поради която в България част от домакинствата готвят рядко риба е, че децата им и като поотраснат не обичат риба. Не обичат, защото не са захранени с риба, не са разбрали, че е нещо вкусно и полезно и като резултат зачеркват рибата като съзнателен избор.

Добрата тактика е още докато децата са малки 8-12 месечни да включваме в менюто им под някаква форма и риба. Тя помага за изграждане на имунната им система, за да може организмът по-добре да се справя с всякакви вируси и алергии. Рибата също така снижава риска от поява на астма и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Свързани статии

Рибата е полезна и за хармоничното израстване на децата на ръст и за вътрешните им органи.

А когато децата станат ученици е полезно да консумират поне два пъти седмично риба, за да са по-концентрирани, по-бързомислещи, по-умни и разбира се това да бъде оценено подобаващо с по-високи оценки.

Затова за този Никулден открийте някоя истински вкусна рецепта, купете някаква прясна риба и я направете така, че децата никога да не я забравят. И винаги да казват искам от онази никулденска рибка.

Коментирай