Вече сте майка и всеки приятел или роднина с родителски опит се надпреварва да ви дава „незаменимите си ценнисъвети за отглеждане на бебето. Да, със сигурност има полезни препоръки, които действително вършат работа, но за съжаление има и много гравитиращи в пространството реплики, които не само не помагат, но и изнервят допълнително сложната ситуация, особено ако ставате родител за първи път.

Затова ви предлагаме нашата класация с най-дразнещи родителски съвети, които НЕ искаме да чуваме повече от никого:

Спи и ти, когато бебето спи

Моля?! А кой ще сготви, изпере, просне, изчисти и подреди? Да, някой ще каже, че всички тези домакински задължения не са приоритет в този момент, но ако имат подръка домашна помощница или самоотвержена майка/свекърва, която да помага. А ако нямате кой да ви помага? Би било прекрасно да спите заедно с малкото си съкровище, но уви, невинаги имате тази възможност. И чувайки този „безценен“ съвет, за който иначе не бихте се сетили, ви иде да удушите дори и най-добронамерения човек на земята.

Остави го да плаче, нищо няма да му стане

Ако този метод върши работа при някои бебета, това не се отнася за всички. Всяко бебе е с индивидуален темперамент, но основната грижа на майката в първите месеци е да е неотлъчно до бебето, да го гушка и успокоява, защото цялата ситуация е стресова за него и има нужда от майчината ласка. Така че подобни съвети могат само да повлияят негативно върху емоционалното и психическо здраве на вашето дете. Ненужен и вреден съвет.

Напусни работа и си гледай детето

Още по темата

Прекрасно, но възможно ли е на практика? Живеем в толкова трудни и тежки финансови времена, че трябва да направите всичко възможно да си запазите работата, дори и с риск да се върнете малко по-рано от предвиденото или да работите почасово, от вкъщи, има различни форми на работа, стига да се договорите с работодателя. Но напускането може да се окаже безработица за много дълго време...

Време е да я/го подстрижеш

Ужасно е, когато другите хора се опитват да диктуват нашите решения относно собствените ни деца! Засягайки дори външния им вид!

Сложи му малко мастика/ракия на венците

Все още има хора, които използват спиртни напитки, за да „успокоят“ болезнените венци на бебето в периода на растящи зъбки. Стига вече, та това е алкохол! Не само е вредно, опасно, но и незаконно!

Сложи го да спи в отделна стая

Един от най-безумните и ужасни съвети, които може да чуете е този. Ако създаваш едно дете с мисълта веднага щом се роди, да го отделиш от себе си, защото някой така бил ти казал, значи няма смисъл и идея да създавате това дете. Това е вашето бебенце, което е само на броени седмици и месеци живот, има нужда от близостта ви, да я усеща и да чувства непрекъснатата ви закрила. Ако още от малко бебенце го отделите в друга стая, ще му нанесете непреодолими вреди, както емоционално, така и психически. Подсъзнанието помни всичко...