Майчинство

До колко години бебето да спи при родителите?

Дали е здравословно да отделяме бебето от майката?

27.02.2013г. / 15 41ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shu.com

Снимка: Shu.com

В много болници се практикува майката и бебето да са заедно от самото раждане. Ако всичко е наред, донасят бебето да спи до майка му веднага след раждането. Тя започва да се грижи изцяло за него – да го храни, да следи дали плаче, да го преоблича. Според лекарите връзката между майка и дете се заздравява от самото начало.

Свързани статии

В други болници все още носят бебетата при майките им само в часовете за хранене – мотивът е да се оставят майките да се възстановят след раждането.

Британски учени пък твърдят, че майката и бебето трябва да спят заедно в едно легло, докато детето не навърши три години. Това действало добре на мозъка на бебето, то спяло по-спокойно и като цяло ставало по-малко податливо на стрес.

Най-вероятно има нещо много вярно в това изследване. Бебетата заспиват доста по-бързо, когато са гушнати от мама, когато усещат нейния дъх, топлина и миризма, отколкото когато са сами в тъмното.

Това може би разрушава представата на много семейства, относно това, от какво се нуждае едно новородено бебе. Те смятат, че ако още от раждането обзаведат супер луксозна стая за детето с всякакви кошарки, дъски за повиване, коритца и прочие бебешки принадлежности са изпълнили отлично родителския си дълг.

В крайна сметка малкото човече в началото никак не се нуждае от толкова много лукс, просто иска да има топлата гръд на мама, да се чувства обичано и защитено.

Някои майки се страхуват да спят заедно с новороденото на едно легло, защото без да искат може да го затиснат или да падне от леглото. Явно базирани на този вид проучвания има измислени много хитри легълца за бебета, които се монтират до леглото на родителите. Бебешката кошарка е с решетка от външните страни и без преграда към леглото на майката, но тъй като е доста по-малка по размери няма опасност да се навлезе в неговата територия. Но без проблеми може да го гушнете, да го вземете за малко при себе си, за да го успокоите или накърмите и после да го върнете отново.

Не знам дали ги има на българския пазар, но в крайна сметка не са никак трудни за конструиране, а както знаем – гениалните неща са прости.

Коментирай