Майчинство

Все повече майки искат работа на пълно работно време

Пълното или почасовото работно време предпочитате?

25.03.2013г. / 09 53ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Работещите майки все по-често искат да работят на пълно работно време, въпреки че 78 процента от бащите предпочитат съпругите им да работят само почасово, а ако може дори и хич да не работят, пише „Дейли мейл“, цитиран от Dnes.bg.

37% от бащите смятат, че майките въобще не трябва да работят извън дома, докато 41% са съгласни жените им да работят само почасово като компромис, сочат данните от ново проучване.

Националното изследване във Великобритания обаче констатира голяма пропаст между работещите майки, които казват, че биха искали да работят на пълно работно време, и процента на жените, които искат да си останат вкъщи.

Почти 40 процента от жените казват, че за тях би било идеално, ако работят на пълно работно време – сравнено само с 21 процента, които са мислили по същия начин през 2009 година.

За сравнение, само 11 процента от работещите жени биха предпочели да си останат вкъщи с децата си. През 2009 година около 19 процента от жените нямали нищо против да си стоят вкъщи, вместо да работят.

Свързани статии

В анкетата са участвали 2511 жени. Една от основните причини, поради които обаче жените искат да работят на пълно работно време, не е заради амбиции за кариера, а по-скоро поради финансови причини.

Половината от жените, които споделят, че не се справят с финансовата ситуация и със скъпия начин на живот, казват, че работата на пълно работно време е най-добрият вариант за тях. Само 31 процента от жените, които живеят добре, смятат, че работа на пълно работно време е най-добрата ситуация.

„Така е по-добре за мен и семейството ми. Когато работя на пълно работно време, успявам да се справям със сметките, а и се наслаждаваме на по-висок стандарт на живот. Затова е необходимо да имаме доходи както от мъжа, така и от жената в семейството“, смята 34-годишната Мелъди Армстронг от Хемптън.

Тя и съпругът й имат 6 деца – едното вече е в колеж, а последното е бебе. Мелъди казва, че компанията й дава възможност да работи и от вкъщи, когато се налага.

Повечето майки в анкетата изразили пълна увереност като родители. Почти три четвърти от майките на непълнолетни деца смятат, че се справят отлично с възпитанието на децата си.

Всички новини са на Dnes.bg.

Коментирай