Майчинство

Най-подходящите храни за кърмещите майки

Какво да ядете, за да имате кърма

12.04.2013г. / 16 50ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има всевъзможни митове и легенди как трябва да се храни майката, за да има достатъчно кърма за новороденото си бебенце. Според старите баби задължително е „майчето“ да се храни обилно, често и по много от всичко. Те вярват, че това е начинът кърмата да не спира и да е най-полезна и хранителна за бебето. Акушерките и педиатрите отдавна са отхвърлили тези ретро методи и съветват майката да не променя драстично начина си на хранене, просто защото не е необходимо.

В интерес на истината, важно е да знаете, че кърмата се формира в следствие на храната и напитките, които приемате, като майката природа е изчислила как това да стане по съвършено естествен за вас начин. Т. е. не са необходими невероятни усилия от ваша страна, за да имате кърма. Просто се хранете здравословно, без да гладувате, но и без да се тъпчете, което е вредно за вас и изобщо не помага на създаването на кърмата.

За да подсилите хранителните качества на кърмата си и да сте сигурна, че давате най-доброто на бебето, хубаво е да включите в ежедневното си меню следните храни:

Свежи плодове и зеленчуци

Свързани статии

Ако имате късмета да сте кърмеща майка в пролетните и летни месеци, вие сте изключително облагодетелствана. По сергиите и в магазините вече може да намерите огромно разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, а в скоро време те ще са още повече. Добре е да консумирате всеки ден различни плодове и зеленчуци, като следите откъде ги купувате, какъв е произходът им и най-вече яжте такива земеделски култури, които виреят по нашите земи. Екзотичните плодове са много вкусни и атрактивни, но за да пристигнат в България са минали хиляди километри и за да издържат дотук, са третирани с всевъзможни химикали.

Сирене, кашкавал, сусамови семена

Това са храните, които са най-богати на калций е задължително да ги консумирате ежедневно. Благодарение на калция, който си набавяте от тях, ще се развиват нормално костите на вашето бебенце.

Храни, богати на омега-3-мастни киселини

Всякакъв вид рибни ястия са подходящи, като може да изключите временно от менюто си суши и риба тон. Те не са особено полезни за консумация при бременност и кърмене.

Пълнозърнест или черен хляб/ Ориз, варива

Те са с доказано по-полезни качества от обикновения бял хляб.

Коментирай
Здраве и красота