Майчинство

Първите здравословни проблеми на новородените

И на тях не им е лесно

29.04.2013г. / 15 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Раждането на детето е съкровен миг, както за майката, така и за таткото, а и за всички техни близки и приятели. Прекрасен момент, символ на новото начало и промяната. Но това начало невинаги е безоблачно и с първия плач често започват и майчините тревоги по детето.

Освен важните въпроси с кърменето, обличането, къпането, се появяват и много напрегнати моменти около първите здравословни проблеми, които детето среща. Разбира се, те далеч не са сериозни, но за едно толкова крехко мъничко създание, всяка болка или дискомфорт е голяма неприятност и се отразява и на неговата майка.

В първите дни...

Свързани статии

Жълтеницата или казано по медицински иктер: тя представлява състояние при бебето, в което еритроцитите – червените кръвни телца се разрушават и се отделя билирубин. Той отговаря за жълтото оцветяване на лицето и телцето на детето и почти няма новородено, което да не премине през тази физиологична жълтеница. Тя преминава за около седмица, а само в редки случаи се получават усложнения и лечението продължава със седмици.

Обриви

В първите месеци кожата на бебето често може да бъде обрината, като причините са различни, но най-вече е заради чувствителната и твърде нежна кожа. Затова се държи изключително много на хигиената и дрехите се гладят, за да се предотвратят дразнения на кожата им.

Повечето обриви минават от само себе си и не бива да се притеснявате прекалено. Но при всички положения се консултирайте с педиатъра си, за да ви препоръча правилната козметика, с която да мажете кожата и да облекчите усещанията за бебето.

Бебешко акне

Така популярният обрив се появява обикновено около 10-14 дни след раждането и понякога е доста интензивен, може да ви уплаши сериозно. В интерес на истината обаче изчезва почти както се е появил, към средата на втория месец, не се нуждае от лечение и не оставя белези върху кожата.

Млечница

Появява се скоро след като започнете да кърмите, а причината е гъбична инфекция. Представлява бял налеп по езика и вътрешната страна на бузите на детето. Ако се появи по бузите и по венците, тогава сте сигурни, че става въпрос за млечница, а не просто за обложено езиче. В такъв случай незабавно потърсете педиатъра си, защото ще е необходимо лечение и за двама ви.

Коментирай