Майчинство

Първата статуя на майчинството в София, вече е в „Майчин дом“

Откриването на статуята е част от кампанията на Az-jenata.bg "300 бебета повече“

21.05.2013г. / 18 24ч.
Аз жената
Първата статуя на майчинството в София, вече е в „Майчин дом“

Фигура на жена, която се променя през деветте месеца на бременността – така изглежда първата статуя, посветена на майчинството в България. Нейни автори са Любомир Зографов и Стефан Петров от Bestawards (nagradi.eu). Скулптурата намери най-подходящото си място – в Университетска АГ болница „Майчин дом“.

Кампанията "300 бебета повече“, част от която е откриването на статуята, започна преди осем години, а идеята й е да запознае бъдещите родители с превенцията на малформацията спина бифида, която става чрез фолиева киселина.

Средностатистическите данни показват, че около 300 бебета на година се раждат с тази диагноза, разказа Мария Дуковска, главен редактор на Az-jenata.bg. Нашата цел е тази статистика да стигне до нула, допълва тя.

Именно защото около 300 бебета на година се раждат с тази диагноза, кампанията носи и това име. „Нашите данни са, че жените не са много наясно за важността на приемането на фолиева киселина. Те разбират за това чак след като вече са бременни и то във втори, трети месец, което е късно. Идеята е жените да се информират и да пият превантивно фолиева киселина. Това е витамин В9, който е абсолютно безопасен за здравето ни. Може да го приема всеки човек, не само жените.“

Стартът на кампанията е даден от родителите Томи Тодоров и Марина Стефанова, които са имали опит с тази малформация.

На откриването на статуята присъства и проф. д-р Виктор Златков, изпълнителен директор на болницата. Той припомни, че култът към майчинството идва още от античността, а в днешно време сме свидетели само на неговите нови измерения. „Те са свързани със създаване на условия за една нормална бременност и раждането на здрави и жизненоспособни деца“, обясни още проф. Златков . Той изтъкна, че живеем във времена, в които трябва да подкрепяме все повече здравето, свързано с осъзнатата профилактика.

Началникът на Националната генетична лаборатория доц. Алексей Савов сподели, че за миналата година през болницата са минали и са се консултирали над 17 000 жени. На тях им е обяснено какви са теоретичните рискове при техните бременности и им е предложен все по-популярния биохимичен скрининг.

Те също така са получили напътствия и консултация, свързани с техните нужди. „Стараем се тази дейност да се подобрява година след година – обясни още доц. Савов – Опитваме се да популяризираме профилактиката и изследването не само в рамките на нашата университетска болница, а създаваме мрежа, която обхваща и университетските болници в страната.

Според специалиста най-доброто лечение за дефектите на невралната тръба е профилактиката. „Акцентът е върху това всяка жена да бъде ангажирана с възможностите и да поеме отговорност за нейните планувани бременности“, заяви още лекарят.

Доц. д-р Виолета Димитрова, началник на Клиниката по „Фетална медицина“, допълни, че има още много важни проблеми във феталната медицина, за които също трябва да има повече информираност.

На събитието бе и Марина Стефанова, родила три деца. Загубила е първото си дете именно заради тази малформация. Тя сподели, че със забременяването всяка жена се нуждае от подкрепата на семейството си и от доверието в лекарите.

„Времето не лекува. – допълни тя – Лекува животът. Искахме да запомним, а не да забравим и вече е факт, че намерихме приятели и сподвижници, за да може да се справим с тази тежка ситуация“.

Марина Стефанова си припомни как в началото са били сами, но след това усилията им са били подкрепени от екип, който вече работи и без прякото им участие.

„Когато нещата се случват по правилния начин и се вижда, че животът се променя към по-добро, това е нещото, което лекува“, сподели тя. 

Коментирай