Майчинство

Домашните пюрета за бебета – вкусни за всички

Бебешки пюрета – направи си сам

07.06.2013г. / 10 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато бебето е налице, вече не си задаваш въпроса лесно ли се прави бебе или трудно. А започваш да мислиш как да го нахраниш и с какво. Напоследък подлагаме всичко под съмнение и дори започваме да се съмняваме в качеството на бебешките пюрета. И то със сертификат. Подобна параноя не говори никак добре за времето и обществото, в което живеем. А само преди няколко години залитахме по всичко шарено и запечатано, защото е вносно, защото е по-добро.

Махалото се движи и днес повечето от майките са в другата крайност. Не на купеното – да на домашното. Но да си припомним, че домашно приготвените храни изискват качествени продукти, време и много любов.

Ако нямате някоя от тези съставки, не се захващайте.

Пресните плодове и зеленчуци са много важни. Опитайте се да намерите добър магазин, от който да се снабдявате. Оттук нататък може да експериментирате с различни комбинации и да готвите разнообразно. А пюретата лесно могат да станат и крем супи за цялото семейство.

Свързани статии

Измивате и изчиствате зеленчуците. Нарязвате ги на парченца и вече са готови за готвене. Може да го направите на пара или да ги сварите. Ако избирате втория вариант, първо сложете водата да заври и след това добавете зеленчуците. Варете 15 минутки, като следите да не се преварят, за да не изгубят полезните си съставки.
Варете без подправки.

След което може да използвате кухненски робот или пасатор, за да приготвите каша.

Към детското пюре може да добавите малко зеленчуков бульон.

Ако вече сте на етап, когато към пюрето добавяте и месо – то преди да го сварите трябва добре да го измиете, обезкостите и да премахнете кожата. Естествено трябва да избираме най-крехкото и най-прясното.

Така направените пюрета могат да издържат в хладилник до 2 дни или разфасовани на малки порции във фризера до 2 месеца. Продават специални кутийки за бебешки дози в разноцветни силиконови форми, така че да може да се запасите с различни видове пюрета и след време просто да размразявате, което сте избрали.

А ако имате повече време и пресни продукти може да приготвяте и по една крем супа и за големите. Принципно няма смисъл да правите само 100 г пюре на ден.
Приготвянето на бебешки пюрета и крем супи е най-лесното нещо в кухнята. И това може да ви запали към експериментаторство в кулинарията.

Коментирай