Кърлежите са една голяма опасност за здравето ни, която дебне през лятото. Малките черни гадинки се хранят с нашата кръв, впивайки се в тялото ни, без да ги усетим. Това е и най-страшното при сблъсъка с тях, че понякога могат дълго да са върху нас, без да разберем, защото смучат кръв безболезнено. Тъй като кърлежите са преносители на много опасни болести, за тях трябва внимателно да следим и особено бдителни да бъдем към децата, като най-уязвими техни жертви.

Предпазване

Още по темата

Когато сте на разходка в парк или градина, ходете само по обозначените алеи. Всяко стъпване в тревата, без да знаете дали е предварително пръскана против кърлежи и бълхи, е риск за вас и детето.

Не пускайте детето да сяда по ливадите. Жестоко е, наистина, защото те все пак са деца и искат да търчат на воля, но за съжаление, това може да е много опасно.

Ако сте на пикник или разходка сред природата в близост до гъста трева, подбирайте внимателно облеклото и на вас, и на децата. Задължително е да носите чорапи, дълги панталони, които покриват краката.

Винаги носете постелка, а не сядайте директно на земята.

Къде да гледате за кърлежи

подмишничната ямка

Там много често се впиват кърлежите, а пък забравяме да погледнем. Това е първото най-важно място, където трябва да търсите.

слабините

Опасно и уязвимо място, не забравяйте да преглеждате след разходка и тази област.

окосмената част на главата

Едно от най-честите места, където се крият гадинките. Внимателно преглеждайте зоната след всяка разходка навън.

Ако нямате опит с ваденето на кърлежи, по-добре отидете на лекар, защото често при опит да се извади, част от кърлежа остава под кожата.