Майчинство

Кои храни да избягваме, когато кърмим

Магданоз и мента

11.07.2013г. / 10 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бебето вече се е появило. Знаем, че кърмещите майки трябва да се хранят балансирано. Но често се случва някои от виновниците за коликите на бебето да се оказват именно храните, които най-много обичаме. Когато бебето повръща, нервно е, има колики, обриви, запек – обърнете внимание на храненето си.

Със сигурност знаете, че има храни, които не трябва да се консумират през месеците, в които кърмите. Ето някои от тях.

Кафе

Когато пиете кафе ( или чай), част от кофеина попада в кърмата. Бебетата не са в състояние да отделят кофеина бързо като възрастните, което може да доведе до безсъние и раздразнителност.

Шоколад

Също както кафето и чаят съдържа кофеин, макар и не толкова. Около 30 г тъмен шоколад съдържа между 5 и 35 мг кофеин, чаша кафе съдържа до 135 мг.

Цитрусови плодове

Някои съединения, които се съдържат в цитрусовите плодове и сокове могат да раздразнят стомахчето на бебето. Това води до нервност и обриви. За да набавите витамин C, може да хапвате манго и папая.

Броколи

Обърнете внимание, ако след консумацията на броколи бебето е неспокойно и има колики избягвайте ги за известно време. Често те образуват газове и при възрастните.

Риба

Тя не може да предизвика нервност или газове, но някои риби са с по-високо съдържание на живак. Избягвайте филе от акула, риба меч, кралска скумрия. Кърмещите жени трябва да консумират риба. Затова може да хапвате риби и морски дарове, които са с ниско съдържание на живак: скариди, сьомга, риба тон.

Мента

Ментата успокоява и освежава, но някои нейни съединения могат да намалят количеството на кърмата. Вместо мента, пийте чай от лайка. Нейните съединения може да имат успокояващ ефект върху бебето ви.

Магданоз

Той също може да намали количеството на кърмата. Консумирайте от него в по-малки количества.

Царевица

Някои деца развиват алергии към царевицата. Ако забележите, че бебето ви има по-силни колики след нейната консумация, трябва да я избягвате. Тя е вкусна, но и образуваща газове.

Избягвайте също чесън, люти и пикантни храни и яйца.

Коментирай
Свободно време