Майчинство

Храните, които са опасни за бебето

Шоколад...

22.10.2013г. / 15 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Храненето на децата изисква специално внимание. Още от момента на захранването, често родителите допускат малки грешки при приготвянето на храната от незнание или невнимание. Има храни, които не са подходящи за малките. Те могат да доведат до алергични реакции. Ето кои трябва да избягвате през първите месеци от живота на детето.

Сол

Бебетата не се нуждаят от нея. Даването на сол на малките деца може да навреди на здравето на бъбреците им. Когато бебето вече се захранва с пюренца, манджички, супи, не добавяйте допълнително сол към храната. Ако не готвите отделно за него, трябва да внимавате с подправките, които слагате към гозбата. Преди да добавите сол, черен пипер, чубрица и т. н., отделете количество за бебето и след това сложете останалите подправки.

Захар

Захарта също трябва да избягвате. Не давайте на детето подсладени напитки и храни, защото това ще повиши риска от образуването на кариеси. Приготвяйте пюре от банан, авокадо, пресни сокове от моркови, ябълки, череша.

Мед

Понякога медът съдържа бактерии, които могат да произведат токсини в червата на бебето. Това може да доведе до детски ботулизъм. Мед може да давате в малки количества едва когато детето е навършило 1 годинка.

Свързани статии

Ядки

Смлени фъстъци или фъстъчено масло може да дадете на детето след 6-месечна възраст. Цели ядки е добре децата да консумират след петгодишна възраст, за да не се задавят с тях.

Риба

Рибата е полезна и се препоръчва, но без акула и риба меч. Тези риби са с високо съдържание на живак, което може да повлия е на нервната система на детето. Миди и морски деликатеси също не трябва да се дават на малките.

Яйца

Яйцата могат да се дават на децата след шестмесечна възраст, но твърдо сварени.

Краве мляко

Преди навършването на една годинка не бива да давате краве мляко на детето. То има висока концентрация на протеини и минерали, което може да раздразни стомаха и червата на бебето. За предпочитане е да давате адаптирано мляко или кърма. След навършване на една годинка бъдете внимателни с количествата, те трябва да са умерени.

Ягоди

Те са вкусни и богати на витамин С, но са потенциален алерген за вашето бебе. Мъхести плодове като праскови и кайсии малките могат да приемат под формата на пюре, но само ако предварително сте премахнали кората с власинките.

Шоколад

Бабите често искат да глезят най-малките без да се съобразяват, че това може да им навреди. Това глезене понякога може да се окаже опасно. Шоколадът съдържа кофеин, захари, които не са подходящи за малки деца. Освен това детето може да развие и алергична реакция. Колкото по-късно опита от това лакомство, толкова по-добре.

Коментирай