Майчинство

Никне ни първото зъбче

31.03.2006г. / 22 33ч.
Аз жената
Никне ни първото зъбче

Прекрасно е когато в детската усмивка грейне първото зъбче. Обикновено наближи ли седмият месец се показва. Разбира се това не е правило и феята на зъбчетата може да ви посети много по-късно, например към десетия – дванайсетия месец, а не е изключено и да е по-рано. Педиатърката на моята дъщеря спомена, че в своята практика е имала случай когато на бебенце е поникнало първото зъбче малко преди 40-я ден. Това е много рядък случай, който не е повод за притеснение.

Поникването на зъбите се обуславя от наследствените особености – ако вие или съпругът ви сте имали ранна или късна поява на зъби, най-вероятно е същото да се повтори и при вашия мъник. Също така забавяне на растежа, може да се наблюдава, ако детето има сериозни проблеми със здравето.

Общо временните зъби са 20 на брой – по 10 на всяка челюст (резци – 4бр., кучешки 2бр. и кътници 4бр.). Обикновено първи си проправят път централните резци на долната челюст и след тях се появяват същите на горната челюст. Не след дълго идва ред на страничните резци. Първите кътници може да очаквате на около годинка. След това се нареждат кучешките зъби и накрая вторите кътници. Предполага се, че на две годинки и половина детето има пълен комплект млечни зъби. Разбира се има и множество варианти за реда на пробиване, а има и редки случаи, в които някой зъб или чифт зъби изобщо не пробива. При патологична бременност или усложнения по време на раждането може да има отклонения в пробива на зъбите.
Също така е възможно млечните зъби да се разполагат асиметрично, което в практиката се случва нерядко. Родителите не бива да се притесняват, защото в повечето случаи подобен пробив се счита за нормален. Ако зъбите на детето ви са леко разместени, в резултат на дъвчене не след дълго ще застанат в правилна позиция.
Още през третия месец на бременността започва залагането на зародишите на млечните зъби. Тогава е много важен приемът на витамини D, C, A и E и минерали – калций, фосфор и флуор.

Пробивът на зъбче се обуславя от наличието на твърда подутина върху венеца. След няколко дни мястото изтънява и зъбчето прорязва венеца, като по този начин се установява в устната кухина.
Болката е най-неприятният спътник по пътя на израстване на всяко зъбче. Тя е най-силна при появата на първите зъбчета.

През това време се наблюдават някои съпровождащи характерни симптоми – повишено слюнкоотделяне, което е причина за наличието на обрив по брадичката или на лицето, силна възбуда, хапане, раздразнителност, липса на апетит. Също така може да наблюдавате разстройство, повишена температура, безсъние, подръпване на ушите и др.

Всеки родител знае как още месеци преди да се види първото бисерче лигите потичат. Обикновено това се случва някъде от десетата седмица до третия – четвъртия месец. При някои “кранчето” е по-силно пуснато от колкото при други бебета. Тогава бебетата слагат най-различни неща в устата си, с които облекчават болката. Слюнкоотделянето се засилва, в резултат на което около брадичката се образува обрив. Хубаво е често да избърсвате засегнатото място. Възможно е също така голямото количество слюнка да е причина да чуете детето да кашля или да се дави. Знайте, че бебетата открият ли как могат да привлекат внимание чрез кашлицата те започват да я усъвършенстват, което не бива да е повод за притеснение, ако няма други симптоми на простуда или вирусно заболяване.
От известно време забелязвате силна възбуда във вашето дете. Неведнъж от весело и общително то се превръща в нервно и раздразнително. Колкото малкото остро зъбче напредва в бебешкото венче, толкова по-силна болка изпитват малчуганите, толкова и по-раздразнителни стават. От лакомото хранене по време на обед вече няма и следа. То се е превърнало в малък капризен човек, чиито апетит е видимо намален. Ако бебето е още на млечна храна то в началото жадно започва да суче, но скоро се отдръпва разревано. Причина е сученето, което предизвиква болезнено усещане във венците. Това са трудни моменти за майката и малкото бебче, които траят при някои седмици наред, а при други преминават само за ден-два. Ако детето е в период на захранване, нищо чудно за известно време да отхвърли пюретата, но не се притеснявайте, защото нужните му хранителни вещества може да си набави все още от кърмата или адаптираното мляко. Може да се обадите на своя лекар само в случай, че детето откаже да яде няколко поредни хранения.
В този период разстройството и леко повишената температура са нещо напълно нормално, макар не всички лекари да споделят това мнение. Много майки, включително и аз забелязват, че наличието на температура не по-висока от 38º С и разстройство са предвестници на появата на поредното зъбче. Лекарите може би уместно не успокояват майките, че двата признака са симптоми на зъбния растеж, защото трябва стриктно да се следят стомашно-чревните проблеми и високата температура, за да не продължат във времето и да се задълбочат. Много често никненето на зъби провокира спад в имунната система на детето. В този период детето е много податливо на вирусни инфекции и родителите трябва да бъдат внимателни.
Безсънието се наблюдава най-често, когато започне появата на първите 4 кътника. Най-често това е около година и половина. От болките във венеца детето все по-трудно заспива самичко и все по-често се буди нощем. За да успокоят детето, често родителите дават вода или мляко и така провокират старите навици. Трудно е да се каже кое е най-правилно в такива напрегнати моменти, но не тичайте веднага към шишето или чашата. Първите няколко минути е добре да оставите детето самичко и да се надявате бързо да премине болката и то да се успокои. Ако прецените, че единствено с шишето може да успокоите разстроеното бебе, дайте му го в креватчето без да го вдигате. Колкото по-малко се разбужда, толкова по-лесно ще заспи. Най-добре е да му дадете само вода. Когато пробият първите зъбки храненето с мляко през нощта трябва да се преустанови.
Много често ставате свидетел на това как детето опипва ушите си и започва да ги дърпа. Ако това не се дължи на ушна инфекция, тези странни движения са продиктувани от болката във венците, която се е разпространила към ушите и бузите. В такива случаи децата освен да подръпват ушите си, търкат и бузите.

Има много домашни лекове за облекчаване на болката – гумена играчка, кубче лед, студен плод за смучене, пръстът на мама или татко и др. Най-голям ефект има дъвченето. Оказвайки натиск на венците, то облекчава болката. Още по-хубаво е, когато предмета, който дъвче детето е студен. Други предпочитат да им правят масаж на венците посредством пръста на мама или тате. В аптеките продават различни орални медикаменти, като специални гелове и хапчета, които се взимат само по предписание на лекаря.

Никненето на първите зъби почти винаги е труден период и изпитание за младите родители и невръстното детенце. Въоръжете се с търпение и както са казали старите хора “всяко чудо за три дни”.

Грижи за първите зъби

Зъбчетата на малкото дете

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Vela Boneva ( преди 11 години )
nie sme na 5 meseca i 10 dni i dnes imame poniknalo zubche :) mnogo ligi i vsichko puha v ustata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
елена ( преди 11 години )
синът ми е на 1година и 2 месеца и още няма зъбки,нито едно зъбче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Embisch ( преди 11 години )
moqta da6teria e na 6 meseca i ve4e may 6te ni izliza zab4e ima vsi4ki priznaci 4akame:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Златка ( преди 11 години )
Здравейте,искам да ви попитам мили майки..възможно ли е при никнене на първите зъбки да се промени цвета на устната флора и да се получат обриви по коремчето на бебето?благодаря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
ivelina ( преди 11 години )
Na6eto momi4ence e na 4meseca i polovina i parvoto zab4e se e pokazalo ve4e .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Добринка ( преди 11 години )
Моето момченце е на 5 месеца а от два месеца постоянно му текът лигите,нервно е и *** всичко наред.Кво става немога да разбера само ни плашат тия зъбчета и нямат намрение да излизат ли незнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
monika ( преди 11 години )
NIE SME NA 7M.PO4TI,A NQMAME ZAB4EA V SA6TOTO VREME CADI LIGI,STAVA AGRESIVNA OPITVA SE DA HAPE,UPORITO SI SLAGA RAKATA V USTATA.I KAKTO E PISANO PO GORE DUPETO I E ZA4ERVENO.NESPOKOINA E.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ema ( преди 11 години )
moeto bebence e na 5 m i polovina i ve4e ima edno zab4e do nqkolko dni 6te izleze i vtoroto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ренета ( преди 11 години )
Здравейте и от мен.Нашата дъщеричка е на почти 6 месеца и от две-три седмици имаме много нестокойни нощи. През деня е доста по-добре,но има симптомите,описани по-горе.Притеснена съм обаче от това,че тази сутрин освен тази кашлица,която уж е нормална в такъв момент, имаме и сополи. Иначе венците са зачервени и постоянно се чеше с различни играчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dafina ( преди 11 години )
na6to zab4e be6e tragnalo a sled sedmoca se pribra.dokato raste6e deteto mi ima6e sopoli,diariq i ka6lica,kato se skri zab4eto tezi problemi iz4eznaha.tova vazmojno li e?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар