Майчинство

Митове и факти за единствените деца в семейството

Да си единствен не означава да си разглезен!

17.01.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако сте родител на единствено дете и все някой ви мрънка да си родите второ (най-често майка ви), за да не стане детето ви разглезено, егоистично и да не му е скучно, е добре да прочетете за митовете, които се носят за единствените деца.

След като се запознаете с фактите ще разберете, че само погрешното възпитание може да предизвика смущения в поведението на детето ви, затова обмисляйте какво правите, какво говорите и какъв пример давате.

Мит №1: Единствените деца са агресивни и властни.

Факт: Единствените деца с прояви на агресия биват бързо отритнати от групата в детската градина или площадката, например. Това ги кара да променят отношението си, за да се включат в груповата игра, която всъщност е тяхна цел. Те обикновено обичат да бъдат харесвани и желани.

Мит №2: Единствените деца обичат усамотението, защото през повечето време си играят сами.

Факт: Това предпочитание има повече връзка със социалната принадлежност, отколкото със самотата. Интересите произлизат от родителския пример, семейната обстановка, класата, от която произхожда семейството, които дават своето отражение върху поведението на детето и ценностната му система.

Мит №3: Единствените деца са разглезени.

Факт: Глезотията отново е отражение на семейството. Ценностите, които се изповядват у дома, възпитанието, начинът на разговаряне за проблемите и др.

Мит №4: Единствените деца са егоисти.

Свързани статии

Факт: Съвсем естествено е всички деца в дадена възраст да насочват повече погледа към себе си. Изграждането на чувство за такт и толерантност, за съобразяване с другите, идва с годините. В пубертета хормоналните промени могат да предизвикат по-тежки прояви на самовглъбяване. Егоистичното поведение е част от израстването. Важното е родителят да посочи правилния начин за справяне.

Мит №5: Единствените деца са зависими.

Факт: Тъкмо обратното! Именно заради липсата на братя и сестри, на чийто опит да се опират, единствените деца са по-независими и можещи да се грижат добре за себе си.

Мит №6: Единствените деца порастват прекалено бързо.

Факт: Единствените деца копират поведението на възрастните, тъй като нямат братя или сестри, с които да общуват повече. Затова на мнозина се струва, че децата им надскачат възрастта си. Което в крайна сметка е хубаво!

Коментирай