Майчинство

6 начина да бъдете по-уверена майка

Децата усещат нерешителността и усилията ви за възпитание и пример може да се провалят, ако нямате самоувереност

22.01.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ролята на майката е от първостепенно значение за оформянето на личността на детето, самочувствието му и ценностната му система. За да бъде по-ефективна във възпитанието на децата си, една майка трябва да е преди всичко уверена в това, което прави. Авторитетът се гради чрез самочувствие.

Има няколко стъпки, които ще ви помогнат да бъдете по-самоуверена майка. А това със сигурност ще ви е от полза при отглеждането на децата.

Дръжте се като професионална детегледачка

За да добиете повече самоувереност е необходимо да прилагате техники, които професионалистите владеят. Научете се да бъдете по-спокойна. Отпускането и действането с по-малко емоция и уплах ще ви помогне да повишите увереността си.

Не се поддавайте лесно на чужди съвети

Това, че някои ваши по-възрастни близки държат да ви предадат опита си, не означава, че той задължително е правилен. Много от нещата, които нашите майки и баби са правили за децата си вече са остарели, затова ако имате някакъв проблем, по-добре се съветвайте с педиатъра ви, отколкото да се доверявате на непотвърдена информация.

Преодолейте чувството на вина, че сте лоша майка

Това, че се е случвало да изтървете от поглед детето и то да падне от дивана или столчето, не означава задължително, че сте лоша майка. На всеки се случва да допусне грешка или да прояви невнимание в някои ситуации. Ако постоянно си мислите, че сте лоша майка, никога няма да добиете самочувствие за обратното – че всъщност полагате усилия да бъдете възможно най-добрата майка за детето ви.

Свързани статии

Бъдете решителни

Имайте вяра на шестото си чувство, за да можете по-бързо и уверено да вземате решения. Работете бързо. Не давайте вид, че не знаете какво да правите. Децата обикновено са особено добри в това да провокират и да пробват дали номерът ще мине.

Водете си бележки

Сигурно си спомняте какви ли не подробности – от това колко точно е била температурата на детето, когато е било болно, през теглото му, лекарствата, които е взимало. Но в момента, в който влезете при педиатъра, всичко ви се изтрива и започвате да се чудите. За да не изпадате в неловки ситуации, си водете бележки. Така няма да има нужда да затормозявате мозъка си с обемна информация, докато можете да внимавате за нещо друго.

Не крийте емоциите си

Разбираемо е да изпуснете нервите си след като вашето дете избухне или пък ако плаче часове наред, а вие не можете да разберете какво му е – да изпаднете в отчаяние и безсилие. Добре е за децата да виждат различните страни от емоционалния спектър в личността на майките си. Това им помага да се справят със собствените си емоции и трудности. Да видят примера за реакция от майката помага за изграждането им също толкова, колкото и възпитателните методи.

Коментирай