Майчинство

Запек при децата – решения

Децата трябва да консумират храни, богати на фибри

24.01.2014г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Запекът е проблем, който не се среща само при възрастните, а често засяга и децата. В повечето случаи той се дължи на начина на хранене. Децата, които приемат по-малко вода и полезни течности и консумират повече храни като бургери, пържени картофи, млечни шейкове, бонбони, бисквити, сладки безалкохолни напитки, обикновено са по-често засегнати от запек.

Запек може да се появи и в следствие на прием на лекарства като антидепресанти, такива, които се използват за лечение на дефицит на желязо. При бебетата запекът най-често възниква при прехода от майчино мляко към адаптираните млека.

В някои случаи децата могат да избягват ходенето до тоалетна дори когато те наистина имат нужда да отидат. Това се случва, когато те игнорират вътрешните си импулси в ситуации, когато играят или когато изпитват притеснение да споделят, че имат нужда да посетят тоалетна.

Когато се игнорира желанието им, изхождането след това става по-трудно. Стресът също е фактор, който може да доведе до запек. Изследванията показват, че емоционални разстройства може да повлияят и на функциите на червата и може да предизвикат запек, както и други неразположения като диария.

Някои деца получават запек поради заболяване, наречено синдром на дразнимото черво, което може да се случи, когато са стресирани или ядат определени храни. В редки случаи запекът подсказва за други заболявания.

Симптомите на запек

Имайте предвид, че различните деца имат различни навици за посещение на тоалетната. Дете, което не се изхожда всеки ден, не е задължително да има запек. Ако пропускането на тоалетната прехвърли два и повече дни, тогава имате основание да се притеснявате. Обърнете внимание дали детето не се оплаква от подуване и болка в коремчето, напрягане по време на изхождане, дали няма кръв по тоалетната хартия след изхождането.

Как да се справите със запека и да предотвратите неговата поява?

Давайте на детето повече течности. Децата се нуждаят от достатъчно питейна вода и други течности като пресни плодови сокове и билкови чайове, за да могат червата да работят нормално. Количеството на течности при децата варира в зависимост от тяхната възраст и тегло. Но повечето от тях, които са в училищна възраст се нуждаят от около 3-4 чаши вода на ден плюс останалите течности.

Ако бебето има запек при преминаването от кърма към адаптирано мляко, може да му дадете малко количество сок от сливи. Давайте го всекидневно, докато коремчето заработи нормално. Ако вече сте на пюрета и адаптирано мляко и детето има запек, включете към плодовите пюренца и такова от сливи.

Свързани статии

Децата трябва да консумират храни, богати на фибри като плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб, които могат да предотвратят появата на запек. Особено полезни са ябълки, овесени ядки, портокали, банани, печени картофи, сини сливи.

Физическата активност също е важна, тъй като тя поддържа червата в действие. Ако имате бебе, редовно му правете гимнастика, раздвижвайки крачетата към коремчето. При по-големите деца е по-лесно, тъй като те като цяло са по-активни, но е хубаво и да посещават някакъв вид спорт.

Децата не бива да пропускат хранене, защото редовното хранене е естествен стимулант за червата. Затова изгответе точен график, по който да се водите.

Осигурете достатъчно количество течна храна като супи. Супите са чудесна и здравословна храна за червата и малките се нуждаят от нея всекидневно.

Коментирай