Майчинство

Кои храни са вредни за детските зъби?

И защо трябва да се избягват

11.02.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Много е трудно да опазите децата от ядене на вредни храни, особено ако са в училищна възраст и няма как да контролирате какво се случва, когато са навън. Ако децата са по-малки и все още вие се грижите за храненето им през целия ден е добре да имате предвид някои от най-вредните храни за детските зъби, които да се избягват.

Дъвчащи и желирани бонбони

Децата обожават сладките десерти, особено разноцветните. Но количеството захар в тези лакомства е изключително високо! Така че те са вредни не само за детските зъби, но и за здравето на детето като цяло. Слепващите вещества в тези захарни изделия образуват невидим плътен слой по емайла на зъбите, което в последствие ги разваля.

Газирани напитки

Те са във всички графи, отнасящи се до вредни напитки, защото са пагубни за здравето по всички параграфи! Имат огромно количество захар. Течната захар се абсорбира много бързо от организма, което може да предизвика рязко повишаване на кръвната захар. Газираните напитки могат да причинят гниене на детските зъби, киселините и останалите химични вещества в тях спомагат за разрушаването на емайла.

Кисели бонбони

Всички онези бонбони във формата на захаросани червейчета и сърчица, допринасят за развалянето на зъбния емайл. В крехка детска възраст, когато здравината му все още не е съвсем изявена, е добре тези киселинни лакомства да се избягват.

Свързани статии

Нишесте

Пълното му избягване все пак не е за предпочитане, защото нишестето помага за денталното здраве на детето в дългосрочен план. Но нишестените храни имат ниска хранителна стойност в сравнение с плодовете и зеленчуците.

Преработени храни

Кетчуп, фъстъчено масло, горчица, зърнени и царевични закуски – всички тези храни имат много високо съдържание на захари. Това се отразява зле на стоматологичното здраве на децата, защото те са склонни да злоупотребяват с вредните сосове и добавки.

Плодови сокове

Те също като газираните напитки са обогатени с огромно количество захари. Не се лъжете, че са плодови – те нямат нищо общо с прясно изцедения плодов сок! Захарите, попаднали в устата на детето се превръщат в киселини и предизвикват заболявания по зъбите.

Коментирай