Майчинство

Кърменето – полезно не само за бебето, но и за майката

Кърменето намалява риска от развитие на някои видове рак

15.02.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Кърменето е изключително важно за доброто здраве на бебето. Известно е, че ползите от кърмата са многобройни – освен за здравословното израства не на бебето през първите месеци, кърменето има своите благотворни действия и за майката.

Кърмата повишава имунитета, предпазва от многобройни заболявания като стомашни вируси, заболявания на горни и долни дихателни пътища, инфекции на ухото, менингит, като спомага за по-лекото им протичане, ако все пак се появят в ранна детска възраст.

Според проучванията, детската смъртност при децата, които са кърмени през първите 6 до 9 месеца от живота си, е с до 20% по-ниска в сравнение с онези, които са хранени с адаптирано мляко. Това е така, защото естествената майчина кърма съдържа коластра, богата на вещества, наречени имуноглобулини, които повишават защитните механизми на организма.

Кърменето може да повиши интелигентността на бебето

Според друго изследване, кърмата има установена връзка с по-нататъшното развитие на умствените способности на детето. В проучването са включени 17 000 бебета, проследени до 6 годишна възраст, при които резултатите показват, че когнитивните им способности значително са подобрени вследствие на непрекъснатото кърмене през първите месеци от живота им.

Кърменето помага и за изграждане и заздравяване на емоционалната връзка между майка и дете.

Майчината кърма предпазва детето от затлъстяване в по-нататъшното му развитие. Рискът от наднормено тегло в зряла възраст значително намалява при бебета, кърмени повече от 6 месеца. Кърмените бебета имат по-високи нива на лептин в организма си – хормон, за който учените смятат, че играе роля в регулирането на апетита и натрупването на мазнини.

Кърменето има редица ползи и за майката

Процесът на кърмене намалява нивата на стрес и риска от поява и задълбочаване на следродилна депресия. Според статистическите данни жените, които са спрели да кърмят малко след раждането, са много по-склонни към развитие на депресивни състояния. За съжаление, в много случаи тялото на майката не отделя кърма или при определени показания се налага изкуствено спиране на кърмата с медикаменти.

Чувството на спокойствие и релакс при кърмене, за което съобщават много кърмачки, се дължи на освобождаването на хормона окситоцин, който действа като естествено успокоително.

Свързани статии

По-високите нива на окситоцин в кръвта спомагат и за намаляване на кръвното налягане, което може да се повиши след стресови ситуации, каквато е раждането.

Кърменето намалява риска от развитие на някои видове рак

През последните години многобройни проучвания са установили, че кърменето помага значително за намаляване на риска от развитие на рак, особено на млечната жлеза и яйчниците. Кърменето в продължение най-малко на една година показва силно занижен процент на риска.

Това е свързано с промените в структурата на тъканите на гърдите в следствие на процеса и потискането на секрецията на естроген, който тялото произвежда.

Ползите от кърменето са много и могат да се изброяват още. Затова ако можете да кърмите, помнете, че това е най-добрият начин да съхраните здравето на бебето си, както и вашето собствено.

Коментирай