Майчинство

Странни митове за бебетата

4 от най-разпространените митове за бебетата

26.06.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чували сме какви ли не митове за бременността, раждането, какво се случва с тялото на майката през този период и всички онези странни симптоми, които могат да се появят. Но знаете ли, че съществуват и митове за бебетата?

Мит №1 – Бебетата акат най-малко един път на ден

Родителите често смятат, че бебето има запек, ако не ака по няколко пъти на ден. Това е характерно за новородените, затова родителите мислят, че би трябвало да продължи и след това.

Всъщност след втория-третия месец бебетата могат да акат веднъж на 3 до 4 дни, което е напълно нормално. Ако обаче изпражненията станат твърде воднисти, появи се кръв на пелената или пък изхождането стане прекалено трудно, веднага се обадете на педиатъра си!

Мит №2 – Бебетата трябва да се къпят всеки ден

Истината е, че къпането премахва влагата от деликатната бебешка кожа, а това може да я направи суха и раздразнена. Освен това, сапунената вода в бебешката вана може да раздразни уретрата и да доведе до инфекции на пикочните пътища.

Достатъчно е да къпете бебето през ден, освен ако не се е изцапало прекалено много. Или пък просто пропуснете сапуна и измийте мъничето си само с топла вода.

Свързани статии

Мит №3 – Бебетата, които проговарят и прохождат рано, са надарени

Според някои изследователи ранното проговаряне няма нищо общо с бъдещите постижения на едно дете. Някои деца проговарят дори по-късно от нормалното, а нямат никакви проблеми с по-нататъшното си развитие.

Много родители подкрепят идеята за надареност при ранно прохождане и проговаряне. Но всъщност няма научно обосновани доказателства за каквато и да е връзка със специалните дарби и възможности на детето в по-късен етап.

Мит №4 – Докосването на фонтанелата на бебето може да навреди на умствените му способности

Тази мека и пулсираща част от главата на бебето ужасява някои родители. Вярно е, че изглежда малко плашещо, но няма нищо общо с умствените възможности на детето. Налице е презумпция за уязвимост, но трябва да се знае, че мозъкът е добре защитен, въпреки мекотата на това деликатно място.

Обикновено фонтанелата се затваря след втория-третия месец.

Коментирай
Свободно време