Майчинство

Едни от най-полезните храни за растящото бебе

Сладки картофи – добър източник на калий, витамин C и фибри

01.08.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За всяко бебе възрастта, в която започва да се захранва с плодови, зеленчукови и месни пюрета е различна. Някои майки захранват бебетата си след 4-ия месец, а други след 6-ия. Обикновено захранването е съгласувано с наблюдаващия детето педиатър.

Споделяме кратък списък с едни от най-полезните и важни за растежа на вашето бебе храни.

Банани

Бананите са една от най-любимите храни на растящите бебета. Те са богати на въглехидрати, които осигуряват енергия на вашето бебе, както и фибри, които се грижат за поддържане на здрава храносмилателна система.

Ако бебето е по-малко, уверете се, че бананът е добре узрял. Не забравяйте и да го пасирате на фино пюре.

Сладки картофи

Сладките картофи са добър източник на калий, витамин C и фибри, бета-каротин, антиоксидант, който помага за предотвратяване на някои видове рак. Все по-често може да намерите от тях на пазара, а и много бебета ги предпочитат пред обикновените картофи заради приятния им и леко сладникав вкус.

Може да ги приготвите под формата на пюре самостоятелно или заедно с други плодове, зеленчуци, месо. Те са идеална храна, която може да бъде преход към консумацията на по-твърди храни от вашето бебе.

Риба

Рибата е отличен източник на протеини. Мазните риби, като сьомгата, осигуряват мастно-разтворими витамини, както и основните мазнини, които са важни за развитието и здравето на мозъка, очите и здрава имунна система. Но бъдете внимателни! Някои деца могат да развият алергия към риба. Преди да започнете да захранвате детето с риба, консултирайте се с вашия педиатър.

Авокадо

Авокадото също е полезен плод за най-малките, който съдържа богата гама от хранителни вещества. То има най-високо съдържание на протеини в сравнение с останалите плодове, както и мононенаситени мазнини – „добрия“ вид мазнина, която помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Авокадото също може да бъде приготвено на фино пюре заедно с плодове и зеленчуци.

Моркови

Морковите съдържат големи количества бета-каротин, антиоксидант, който им придава оранжевия цвят. От своя страна бета-каротинът се преобразува във витамин А в тялото и играе важна роля в растежа и зрението. Има много разнообразни варианти на приготвяне на моркови. Бебетата ги обичат на пюре, пресен сок и в комбинация с пиле, риба и други плодове и зеленчуци.

Свързани статии

Пилешко месо

Богато е на важни протеини и е отличен източник на витамин В6. Важно е бебетата да получават редовно необходимите им количества протеини, които са в подкрепа на техния растеж. Ако бебето ви не харесва вкуса на пиле, добавете към него любимите му зеленчуци.

Червено месо

Осигурява необходимото количество желязо на вашето бебе. Благодарение на желязото червените кръвни клетки пренасят кислород към клетките в тялото, което е важно за развитието на мозъка.

Недостигът на желязо може да доведе до редица здравословни проблеми, като най-честият е анемия. Към червеното месо, което за деца се препоръчва да бъде говеждо, винаги добавяйте ориз, грах или друг зеленчук.

Коментирай