Майчинство

Чести грешки на родителите при възпитанието на децата

Грешка: Не сте съпричастни с детето си

15.09.2014г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки от нас преди да стане родител прави своите планове за това как ще възпитава децата си. За съжаление теорията рядко съвпада с действителността. Често настъпват сложни ситуации, които някъде във времето са поставили своето начало, заради често допусканите грешки на родителите.

Но следващите редове не целят да критикуват, а да намерят решение на проблема.

Грешка: Не може да настоявате за ограничения

Всеки родител се сблъсква с предизвикателството, наречено ограничение. Представете си какъв хаос ще настъпи, ако угаждате на всяко желание на детето за играчки, забави, или предпочитание към храна.

Ако с лекота подминавате неуспехите в училище. За да предотвратите подобни ситуации, намерете баланса между установяването на определени граници и последствията от неприемливото поведение.

Грешка: Вие не спазвате правилата, които сте наложили

В изблик на ярост често родителите забраняват разни неща на децата си. След час-два или след ден, когато ядът им премине, те забравят за правилата. Това обърква децата и при следващата случка детето ще постъпи по същия начин.

Необходимо е да бъдете последователни при спазването на установените от вас правила. Така децата се учат на дисциплина, контрол, не се объркват и има по-малко конфликтни моменти. Също така към правилата има и последствия, когато детето е разглезено и ги нарушава.

Трябва да бъдете последователни и в тяхното налагане.

Грешка: Не сте съпричастни с детето си

Когато учебният процес стане труден, детето постига ниски резултати. Това определено е повод за конфликт у дома, от който страдат най-вече децата, защото липсва съпричастност от страна на родителите.

Независимо на колко години е детето, дали ходи на занималня, то се нуждае от вашето внимание, търпение и помощ всеки ден! Помогнете в учебния процес. Ако материята не ви е позната, осигурете частен учител. Но бъдете там, защото само увереността може да преодолее проблемите.

Грешка: Вашият модел на възпитание прилича на модела на възпитание на родителите ви

Рядко има баланс. По-често или ще възпитавате детето си твърде строго, или ще възпитате бунтар, който не зачита ценностите, правилата, който проявява егоизъм. Времето, в което вие сте расли се различава от днес.

Децата са други, вие сте други. Колкото и да не ви се иска да повярвате, вашите разбирания се различават коренно от разбиранията на родителите ви. Изградете ваш собствен уникален начин на възпитание, но и правилен.

Свързани статии

Грешка: Не прекарвате достатъчно време с децата си

Възможно ли е да възпитаме добре децата си, когато не прекарваме достатъчно време с тях? Малкото прекарано време с тях ни отчуждава. Вие знаете твърде малко за техните навици, интереси и предпочитания, а те за вас.

Грешка: Вие не давате насоки на вашето дете

Родителите са склонни всекидневно да издават много заповеди, инструкции, забрани, често съпроводени с рязък тон, крясъци и обиди. Децата се нуждаят от насоки. Те искат да знаят защо едно нещо се прави по определен начин, а не по този, по който те го правят.

Тук трябва достатъчна доза търпение. Друго, което родителите възпитават в децата си, е и това да бъдат търпеливи или не.

Коментирай