Майчинство

Как да отгледаме щастливо бебе?

Щастието е важно от самото начало на живота!

09.10.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички родители искат най-доброто за детето си. Щастието на детето, неговият просперитет е най-важното нещо за всяка майка и всеки баща.

Много хора мислят, че щастието е осъзнато и идва с напредване на възрастта, когато човек започва да разбира успехите си и да ги преследва. Всъщност не е съвсем така. И бебетата могат да изпитват щастие, независимо че не разбират същността на това чувство.

Знаем, че бебетата и малките деца плачат. Плачът е единственото средство за комуникация, чрез което бебетата изразяват нуждите си. Интуитивните майки по инстинкт се научават кога бебето им плаче, защото е гладно, когато му е студено или горещо или пък когато нещо го боли.

Но също така би трябвало да сме обърнали внимание, че бебетата се смеят често и изразяват искрено задоволство от определени неща. Ето това е бебешкото щастие, към което родителите трябва да насочат вниманието си.

Как да накарате бебето си да се чувства щастливо?

Прочетете знаците

Докато бебето е още новородено най-честото нещо, което ще изрази, е плачът. Но с течение на времето, когато започне да разпознава членовете на семейството се появяват и първите усмивки и щастливи реакции.

Ваша задача като родители е да забележите и да развиете тези стимули, предизвикващи радостни изблици у бебето, независимо дали те се случват, когато кучето влиза в стаята, подавате играчка на бебето или правите смешна физиономия.

Веднага щом разберете какво го кара да се усмихва, правете всичко възможно, за да го карате да се усмихва по-често. Полезно е!

Разбира се, смехът при бебетата и при възрастните не е еднакъв, защото при бебетата ситуациите не са осъзнати. Но това не означава, че няма нужда да карате мъничето си да се смее.

Пък и така ще научите какво му харесва и какво не.

Свързани статии

Разработвайте талантите му

Когато децата поотраснат постепенно започват да си личат областите, в които са надарени. Още от детската градина и дори от яслата (при някои деца) започват да изпъкват различни дарби, най-вече в изобразителното изкуство и музиката.

Ако забележите подобен талант, веднага му обърнете внимание. Стига детето да иска да се занимава с нещо такова, с което съдбата е сметнала да го дари – подтикнете го към усъвършенстване.

Пък и е полезно за детето да се занимава с някаква развиваща дейност, била тя танци или спорт. Ако не професионално, то поне физически това ще се отрази прекрасно на бебчето ви.

Добро здраве

За да бъде едно дете щастливо, преди всичко трябва да е здраво. Здравето, упражненията и здравословната храна са най-висши ценности от самото начало на живота и не трябва да се занемаряват.

Научете ги да се справят с проблемите си

Може да ви прозвучи прекалено претенциозно едно бебе да има проблем, но това е напълно възможно и се случва всеки ден от живота на едно мъниче.

Проблем може да се окаже изправянето на крака, проблем също се явява домогването до биберона или играчката. Проблемът сам по себе си е кризисна ситуация, от която човек трябва да излезе. Такива ситуации възникват непрекъснато от самото начало на живота и е добре детето да свикне, че трябва да положи известно усилие, за да излезе от ситуацията.

Затова ако бебето се домогва до бибката си, не бързайте да му я подадете, а изчакайте да видите дали ще успее да я докопа само! Ако се затрудни прекалено, разбира се, се включете! Но смисълът е детето да се научи от най-крехка възраст да преодолява препятствия.

Коментирай