Майчинство

Как да подобрите съня на бебето?

Няколко съвета

13.10.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сънят на бебето може да се окаже доста голям проблем. Понякога то просто не иска да заспи, кисело е, плаче и нервността му ви кара да се чувствате ужасно, че не можете да му помогнете.

За да подобрите навиците на бебето по отношение на съня и за да улесните ежедневните си дейности покрай бебето, можете да се опитате да спазвате няколко прости съвета, които ще са ви от полза.

1. Винаги бъдете сигурни, че бебето е обгрижено достатъчно и че се чувства сигурно и в безопасност. Така и рутината в спането ще започне да се спазва по-лесно. Винаги се опитвайте да успокоите бебето преди да го сложите да спи, особено през деня.

Обграждайте го с любимите му успокояващи играчки, дрънкалки, одеяла и биберони. Четете му книжка с успокояващ глас преди лягане или пейте песничка.

2. Когато е възможно се опитвайте да включвате дейности през деня, които да изискват изразходване на известно количество енергия от страна на детето. Излизайте навън, разхождайте се, независимо че бебето е все още в количка. Енергията може да се изразходва и на емоционално равнище.

Така сънят вечерта ще е по-качествен и дълбок, а почивката – по-добра.

3. Осигурете удобна количка за бебето. Много е важно пътуването и разходките да са максимално удобни за бебето. Чрез удобния сън в количката бебето ще се чувства много по-спокойно и уравновесено през останалото време от денонощието.

Свързани статии

4. Не забравяйте източниците на успокоение. Това могат да са биберони, шишета, дрънкулки, висящи от тавана на бебешката стая, устройства за възпроизвеждане на успокояващи шумове и звуци. Ако бебето няма нищо против, можете да му пускате и тиха приятна музика.

5. Планирайте ангажиментите си и ежедневните си дейности около времевите диапазони, в които бебето трябва да спи. Така ще ви е по-лесно да изпълните качествено задачите си, а бебето ще се е наспало и няма да се чувства кисело и сърдито. Пък и нощният сън ще е много по-качествен.

Снимки: Thinkstock

Коментирай