Майчинство

Как да се сближите с детето още повече?

Ритуали и дейности, които ще направят връзката ви по-силна от всякога

11.11.2014г. / 14 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-важните неща за родителите е да успеят да се свържат емоционално с децата си. Тази връзка често става по естествени природни механизми, но и често тя липсва. За да можете да направите по-дълбока връзка с детето си, можете да създадете ситуации, в които да утвърдите и задълбочите отношенията си.

Създайте си място, което да е само ваше

Независимо дали ще си направите въображаема палатка под одеялото, където ще четете книжки вечер преди лягане или просто ще лежите на дивана, нека това да е вашият ритуал, който ви свързва. В даден момент той ще се превърне в дълго чакан миг от деня и за детето, и за вас.

Гледайте звездите заедно

Звездите винаги са били едни от най-романтичните обекти на небето. Децата са любопитни и вие бихте могли да се възползвате от това. Разглеждайте ги заедно, изберете си любима звезда или съзвездие, разказвайте си интересни истории, гледайки звездите. Тези спомени остават за цял живот.

Напишете една история заедно

Повтаряйте си, че тази история ще се предава през вековете, досущ като роман, който преминава през прочита на десетки поколения. Създайте нещо специално и най-добре това да е вашата история, независимо дали е истинската или е такава, която сте си измислили. Важното е да е ваша!

Играйте на въпроси

Оставете детето да ви задава по един въпрос всяка вечер. Това е чудесен психологически похват, чрез който да разкажете на детето си неща, за които в ежедневието не намирате повод.

Можете да превърнете този ритуал в своеобразен цикъл от приказки, подобно на поредицата от 1001 нощ. Ще видите как животът ви и този на близките ви хора ще се превърнат в любима история на детето. Освен това е важно да познаваме историята на рода си.

Свързани статии

Насладете се на хубава напитка заедно

Чаша топло мляко вечер в кухнята е прекрасен повод за задушевни разговори. Така не само ще разберете какво вълнува детето, но и какви проблеми има то – било то в детската градина или училище. Няма значение на каква възраст е, създаването на ситуации на близост е от огромно значение.

Пригответе се за следващия ден заедно

Подреждайте раницата на детето за следващия ден заедно, избирайте дрехите, с които ще се облечете заедно – търсете мнението на детето за своя външен вид и давайте своето за неговия. Обмяната на мнения и извършването на тези ритуали заедно сплотява неимоверно много.

Пейте една и съща песен всяка вечер

Ако детето е много малко, пеенето на приспивни песни е от първостепенно значение за развитието и задълбочаването на връзката родител-дете. Ако е по-голямо, можете да изберете любима песен, която да е символ на вашите любов и приятелство. Нещо като химн на дълбоката ви връзка.

Коментирай