Майчинство

Родителски битки, с които трябва да се примирите

Невинаги може да стане вашето

27.11.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Родителите са свикнали да водят непрестанни борби с децата си за много неща. Възпитанието не е лека задача, децата често упорстват почти за всичко. Но е време да свалите защитната броня и да приемете, че за някои неща не трябва да сте чак толкова настоятелни. Нищо, което става абсолютно насила не е полезно за детето.

За кои „битки“ трябва да преосмислите настоятелността си и да се примирите, че невинаги ще печелите?

Битка №1 – „Изяж си яденето!“

Храненето е важно за родителите и за децата. Само че децата не го осъзнават. За тях яденето на здравословна храна често е наказание. Десетки пъти предпочитат да си хапват от любимите желирани бонбони, вместо зеленчуците, които им пробутвате.

Да се откажете да настоявате не е избор, не трябва да допускате и да живеят само на вредни храни. Просто ако в момента детето не желае да яде, оставете храненето за малко по-късно и опитайте пак. Така или иначе, няма как да излеете храната в гърлото му насила.

Битка №2 – „Лягай си веднага!“

Рутината в спането е много важна. За да е отпочинало и бодро, детето трябва да си ляга рано и да получава нужната доза здравословен сън. Невинаги обаче детето иска да си легне точно когато ние сме определили.

Ако насилствено продължите да упорствате, заспиването може да се превърне в кошмар за детското съзнание. Някои по-нервни деца развиват доста сериозни проблеми, свързани със съня като невъзможност за заспиване, често будене с тревожност през нощта, страх от тъмнината и други.

Свързани статии

Битка №3 – „Никаква телевизия!“

Живеем в 21 век. Колкото и неприятни и антивъзпитателни неща да се излъчват по телевизията, няма как напълно да предпазим децата. Чували сме за всякакви методи – изключване от контакта на телевизора, изваждане на батериите на дистанционното, само и само да не се гледа телевизия.

Но децата имат нужда от някакъв вид информация все пак, както и от забавни и развлекателни програми. Те са полезни за развиването на въображението.

Затова вместо да забранявате изцяло гледането на телевизия, определете кои предавания са подходящи и кои не. Въведете ред във времето за гледане на забавни програми. Ако трябва гледайте телевизия заедно с детето.

Битка №4 – „Играй внимателно с другите деца!“

Често чуваме подобни реплики от родителите на детската площадка. Някои деца обаче са по-палави от други и несъзнателно или не в играта си са склонни да нараняват околните или самите себе си.

Няма как да спрем децата да си играят. Просто трябва всячески извън игрите да обяснявате и показвате колко важно е уважението между хората. Ако имате проблем с щуро дете, нека това да е лайтмотивът във възпитанието ви.

Коментирай
Свободно време