Майчинство

4 признака, че детето има млечна непоносимост

Храносмилателните проблеми са един от първите признаци

19.06.2015г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

При бебетата и малките деца хранителната чувствителност е един от първите проблеми, с които се сблъскват родителите. Тя се регулира от различни имунни клетки и може да предизвика различни симптоми.

Една от най-честите хранителни чувствителности е тази към млякото и млечните продукти. Как да разберете дали детето страда от тях? Ето едни от най-честите признаци, които подсказват, че трябва да ограничите консумацията на млечни продукти.

Храносмилателни проблеми

Храносмилателните проблеми са един от първите признаци, че детето ви има чувствителност към определена храна. Разбира се, много бебета и малки деца изпитват тези неразположения.

Но когато налице са коремни болки, газове, запек или диария това може да е признак, че детето ви има непоносимост към храна. Обърнете внимание дали това се случва след прием на млечни храни и в рамките на няколко дни направете диета, която ги изключва от менюто.

Екзема

Сух, сърбящ обрив, който е често срещан при бебета и деца се причинява от базова дисфункция на имунната система. Краве млякото е един от най-честите алергени за децата. Ако по кожата се появи някакъв обрив, в рамките на няколко дни ограничете консумацията на млечни продукти.

Ако кожният проблем е в следствие на тези храни, обривът трябва да намалее. В случай, че става по-интензивен, консултирайте се с педиатър.

Астма

Според специалисти, консумацията на прясно мляко може да повлияе на отделянето на секрети в в дихателните пътища. Това може да блокира дихателните пътища и да влоши симптомите съпътстващи астмата. Ако детето е астматик, наблюдавайте как организмът му ще приеме млечните продукти, които консумира.

Свързани статии

Постоянно течащ нос

За малките деца е нормално през по-студените месеци да имат сополиво и течащо носле. Но когато това стане постоянен процес, време е да обърнете внимание на какво може да се дължи.

Колкото и невероятно да ви се струва, течащият нос може да е неразположение в следствие на непоносимост към млечни продукти. Намаляването и изключването им за определен период от време може да подобри състоянието.

Всички тези здравословни неразположения биха могли да бъдат провокирани и от други фактори. Винаги обръщайте внимание на храната и не забравяйте да се консултирате със специалист.

Коментирай
Свободно време