Майчинство

Етапите на здравословното проговаряне на детето

Какво се случва с говора в началото на развитието на едно дете?

14.07.2015г. / 11 29ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много преди детето да проговори, то разбира пасивно речта и трупа запас от думи в речника си. То ще започне да използва думи, за да изрази и опише какво вижда, чува, усеща и мисли. Осъзнаването на основните понятия става много преди изричането на първата дума.

Как се развива речта на детето през първата година?

От момента на появата на бебето на бял свят то започва да се учи как да общува. Първата му форма на комуникация е плачът. То плаче, когато е гладно, уморено, изцапано или се чувства неудобно.

На около третия месец от развитието на бебето то започва да бърбори нещо, което всички смятат за нещо неопределено. Издава звуци и реагира, когато вие му говорите. Започва да разпознава името си и да реагира, когато го чуе.

На шестия месец бебето отчетливо започва да изговаря кратки срички като „ма“, „ба“, „та“. Така естествено следва появата на първите думички „мама“, „тата“, „баба“, „дада“.

Кога детето се научава да говори?

12-17 месеца

За нормално се счита проговарянето между 12 и 17 месеца. В периода на първия рожден ден бебето започва да изрича средно между една отчетлива плюс още няколко думи, знаейки смисъла им.

Първите думи най-често са обръщенията към родителите и най-близките.

На около 15-месечна възраст детето най-вероятно ще се научи да повишава глас и интонация в края на въпросително изречение. В този период се прибавят и жестове с ръце към речта за подчертаване на това, което казва.

18-24 месеца

До 18-тия месец вашето дете вече ще разполага със запас от около 20 прости думи. До 2-годишна възраст то ще може да използва 50 и повече отделни ду ми.

В този период детето трябва да започне да се научава да разбира и използва словосъчетания.

Местоименията „аз“, „ти“, „той“, „тя“ все още са объркващи за детето. То вероятно ще слага грешни етикети на хора и предмети, които са твърде абстрактни за детето в тази възраст.

25-36 месеца

В този период детето вече доста по-добре борави с думите, които е овладяло. Дори се появява трудност в потискането на порива за викане на думите на висок глас.

Свързани статии

На възраст около 3 години лексиката на детето ще се увеличи до приблизително 300 думи. То ще може да назовава думи и действия, да образува прости изречения. Появяват се и постоянните въпроси, подбудени от детското любопитство – кой, кога, какво.

На 3-годишна възраст детето ще може да разговаря с вас за неща, които са се случили в близкото минало. Но не се учудвайте ако детето сгреши употребата на времето на глагола. Това е нещо, което ще се поправи в по-късен етап.

До третата си година детето трябва да е в състояние да каже пълното си име, пола и възрастта си.

Коментирай