Майчинство

Как да се справим с детската агресия?

Какво я предизвиква и как да реагира родителят?

12.11.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Агресията при децата не е рядко срещано явление. Не е задължително обаче агресивното дете да е винаги злонамерено.

Понякога агресията е всичко, което детето умее да покаже. Тя може да е провокирана от беден речник и невъзможност за себеизразяване. Може да е модел на подражание или да е реакция.

Защо децата проявяват агресия?

Някои деца са агресивни, защото родителите им се държат така с тях. Други повтарят поведението на другите деца от градината или училище. За малките деца социалните умения са важен фактор за проявата на агресия. Ако детето удря и грабва играчки от другите деца, може просто да има нужда от внимание.

Как да реагираме, ако детето проявява агресия към други деца?

Като за начало никога не реагирайте и вие с агресия в отговор. Това само ще усложни положението и ще затвърди това поведение у детето. То ще сметне агресията за нормален начин за решаване на проблеми, още повече ако и вие демонстрирате такова поведение в отговор.

Вместо това опитайте да разберете причината, поради която детето проявява агресия. Овладяването на първоизточника на агресивно поведение е ключът към успеха в корекцията на деструктивното отношение към другите.

Снимка: iStock

Битката не свършва с това. След осъзнаването на отключващия механизъм на агресията идва борбата с нея. Когато детето прояви агресия, не бързайте да посягате. Не викайте и не иронизирайте ситуацията. Говорете със спокоен тон и обяснете къде е грешката.

Давайте добри примери непрекъснато. Никога не се правете, че не забелязвате агресивното поведение. Не смятайте, че то ще се коригира от само себе си по подразбиране. Границата към тоталното преминаване към „тъмната страна“ е тънка.

Бъдете позитивни, но не мекушави. Постарайте се детето да свикне да прави разлика между респект и страхопочитание.

Ако имате две деца и виждате, че едното хапе, рита или удря другото, вероятно трябва да поговорите и с двете едновременно, защото агресията може да е провокирана от страна на нападнатото дете. Запомнете, че разделянето на децата и даването като пример на едното дете пред другото прави нещата още по-лоши.

Коментирай