Майчинство

Плюсове и минуси на текстилните пелени за многократна употреба

Да използваме ли пелени от плат като едно време?

21.12.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

За пелените за еднократна употреба има много противоречиви мнения. Те имат както плюсове, така и минуси. Много майки се обръщат към пелени за многократна употреба, защото смятат, че те са не само по-щадящи нежната бебешка кожа, но и полезни за опазването на околната среда.

Оказва се, че и двата вида пелени имат своите положителни и негативни страни. Памучните пелени за многократна употреба също имат плюсове и минуси. Ще се опитаме да ги очертаем, за да направите своя избор.

От гледна точка на разходите

Еднократните пелени са много скъпи, защото за целия период, в който на бебето са му необходими, ще похарчите солидна сума пари. Докато при многократните сумата е еднократно платена, а пелените се ползват докато може или докато е необходимо.

Текстилните пелени обаче изискват редовно пране, което предполага харчене на пари за ток и вода. Оттук идват и притесненията, че всъщност на практика пари не се спестяват при закупуването им.

От екологична гледна точка

Текстилните пелени за многократна употреба от една страна са екологичен избор, защото могат да се перат много пъти, съответно изхвърлянето им не замърсява околната среда, както е с еднократните пелени.

Но отново идва моментът с прането, който определено не е екологично позитивен, защото се харчи много енергиен и воден ресурс в името на хигиената на текстилните пелени.

От гледна точка на удобството

Еднократните пелени изглеждат по-удобни, защото ги купувате, използвате и изхвърляте. Нямате повече грижи по поддръжката им. С текстилните пелени не е така. Те изискват постоянна поддръжка, съответно пари.

Удобството идва оттам, че купуването на пелените за многократна употреба става веднъж. След това не тичате до магазина всеки път, когато ви потрябват.

Неудобството идва, когато сте навън и трябва да смените пелената. Ако имате еднократна пелена, ще я смените, а мръсната просто ще изхвърлите в коша за боклук. При текстилните нещата не стоят така. Трябва да имате в какво да увиете мръсната пелена, за да я изперете вкъщи.

От здравословна гледна точка

Много майки са на мнение, че текстилните пелени са по-щадящи за кожата. Те са памучни, което предполага по-малко обриви и алергични реакции, каквито се проявяват при еднократните пелени.

Има мнения обаче, които са противоположни на това схващане. С оглед на това, че текстилните пелени не абсорбират течностите така добре, както синтетичните, влагата причинява не по-малко проблеми по кожата при някои бебета.

Еднократните пелени обикновено са снабдени със специален абсорбиращ слой, който поглъща течностите като ги държи далече от кожата на бебето. Доказано е обаче, че еднократните пелени отделят токсични вещества, вредни за бебетата.

Така че, изборът е ваш, майки!

Коментирай