Майчинство

Какво е пролапс на матката и как се лекува?

Кои са симптомите, подсказващи за спадане на матката във вагиналния канал?

03.02.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролапс на матката или спадане на матката във вагиналния канал е много неприятен проблем. Той може да се случи вследствие на множество раждания, прекалено силни напъни по време на раждането, употреба на форцепс при тежко раждане. 

Какви са симптомите на пролапс на матката?

В много леки случаи на спадане на матката във вагиналния канал има вероятност да не усетите, че нещо не е наред. Въпреки това симптоми има. Най-честите от тях са:

  • Неволно изпускане на урина (инконтиненция) – най-често се случва при смях или кашляне;
  • Болки във вагината по време на секс или без причина;
  • Болезнена менструация;
  • Чувство, че нещо ще изпадне от вагината ви или че нещо е заседнало;
  • Подаваща се розова топка тъкани от вагината;
  • Натиск в долната част на таза;
  • Болка в долната част на гърба;
  • Често ходене по малка нужда;
  • Чести инфекции на уринарния тракт

Какво може да допринесе за утежняването на това състояние?

Наднорменото тегло, хроничната кашлица, отслабените мускули и разкъсаните сухожилия в малкия таз вследствие на напрежението и тежестта от износването на бебето могат да влошат пролапса и да допринесат за неговата поява. 

Раждането, разбира се, е сред най-силните причини за спадането на матката във вагиналния канал.

Снимка: iStock

Как се установява пролапс на матката?

Пролапс на матката се установява чрез преглед от специалист гинеколог. Могат да се назначат още изследвания - рентгенови снимки, цистоуретрограма с контрастни вещества, с които се цели да се провери дали пикочният мехур действа правилно и дали изпразва докрай съдържимото. 

Как се лекува пролапс на матката?

Въпреки че звучи много стряскащо, спадането на матката във вагиналния канал се лекува успешно. Едно от най-лесните неща, което ще бъдете посъветвани да направите при това обстоятелство, са упражненията на Кегел. 

При тях се стимулират мускулите на вагината и малкия таз. Това спомага за стягане на мускулните влакна и прибирането на провисналите тъкани обратно там, където им е мястото. По този начин се намаляват и симптомите на пролапс. 

При по-тежки случаи може да се наложи поставянето на пръстен навътре във вагиналния канал, който има за цел да предпази матката и пикочния мехур от изпадане, както и да ги задържи там, където им е мястото. 

Какво можете да направите, за да предотвратите пролапс на матката?

Редовните упражнения на Кегел за най-добрият начин за тренировка на мускулите в малкия таз, тазовото дъно и вагиналния канал. Колкото по-здрави и тренирани са мускулите в тази област, толкова по-малък е рискът от възникване на пролапс.

***

По материали от "Наръчник за оцеляване на младата майка"

Издателство "Кибеа"

Коментирай