Майчинство

Татковци, обърнете внимание на бебетата си!

За важната роля на бащата от самото начало

12.05.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали е щастлив, грижовен, прехласнат или объркан, таткото също преживява голяма промяна след идването на бебето на бял свят.

Бащата трябва да помага в грижите за новороденото. Някои мъже го правят без никакъв страх и притеснения. Готови са да се включат във всяка дейност, свързана с отглеждането на бебето. Но има и мъже, които изпадат в дълбоко объркване, често водещо до депресия.

То е провокирано от рязката промяна на светлината, в която са свикнали да ви виждат. Допреди това сте била жената, която обръща внимание единствено на тях и мисълта, че има някой, който е по-важен за вас от тях и на когото отдавате цялото си внимание, ги обърква и притеснява.

Основополагащата роля на таткото

Действията на мъжете невинаги са така инстинктивно продиктувани, каквито са при жените. Те са несръчни, плахи в много от случаите и колкото и да се прехласват по малкото бебе пред себе си, те усещат сериозна несигурност.

Затова е важно участието на бащата в отглеждането на бебето да започне колкото се може по-рано.

Само по този начин мъжът преодолява по-лесно страховете си, свързани с бебето. Важно е да се отбележи, че татковците трябва да се включват активно в грижите по отглеждането, а не да чакат пълното изтощение на майката, което води до крайно негативни реакции и последици.

Удоволствието да бъдеш баща

Двамата родители в днешно време са все по-взаимозаменяеми. Важно е мъжете да осъзнаят важността на своята роля на бащи и да не се страхуват да отменят половинките си в домакинството и грижите за бебето.

По този начин мъжете създават дълбока връзка с децата си от ранна възраст, преживявайки я чрез своята мъжка чувствителност.

Освен това бебето има нужда от различните подходи на майката и бащата. Гласът, допирът на кожата, реакциите и жестовете на майката и бащата са различни и затова са важни за формирането на детското съзнание. Постепенно бебето започва да различава своите родители и само да се определя като личност.

Когато играе с бебето, бащата се държи по един начин, а майката – по коренно различен. По този начин бебето изживява различни методи на игра – по-силови при таткото и с по-малко играчки, и по-интелектуални и свързани с говоренето при майката.

Свързани статии

Симбиозата между различните похвати спомага за интелектуалното формиране и изграждане на важни мозъчни връзки и стимули. Бебетата добре започват да различават стимулите като още на едномесечна възраст реагират по различен начин при приближаването на бащата и на майката.

Добре е всеки татко да прекарва повече време насаме с бебето без присъствието на майката. Хубаво е това да се случва поне 3-4 дни в седмицата.

Днес бащите все повече се грижат за бебетата си. Отмина времето, когато се смяташе, че отглеждането на бебетата е задача единствено на жените. Все повече татковци с гордост бутат бебешката количка навън или сменят памперси без да приемат тази задача като унизителна.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време