Семейство

Какво не прави отговорният татко

Той никога няма да критикува децата си несправедливо

27.01.2015г. / 13 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бащинството е промяна в живота на всеки мъж. Ролята на бащата в семейството е да гарантира сигурност за децата си, да показва любяща подкрепа, да дава мъдри съвети, които да помагат в трудни моменти, да бъде добър пример.

Тази характеристика на ролята много се доближава до определение за това какъв е отговорният баща. Отговорният татко умее да разпределя времето си така че и след дълъг работен ден да намери няколко минути, в които да прочете приказка на децата, да им помогне с домашните или да попита как е минал денят им.

Има неща, които никога не би направил, защото знае, че те биха навредили на децата. Ето някои от тях.
 

Той никога не би посегнал на децата

Безотговорните бащи са тези, които използват физическо насилие, за да налагат своите правила. Отговорният баща има други методи за налагане на дисциплина, които са далеч по-ефективни.

Той учи на уважение

Децата и особено момчетата се учат на уважение и отношение към майката и на по-късен етап от живота си към жените от примера, който техните бащи им дават. Отговорният баща не би показал неуважение към майката на децата си.

Съществен елемент от бащинството е да се даде добър пример на децата по отношение на това как се изгражда едно здраво и щастливо семейство, в което въпреки трудностите, партньорите успяват да запазят уважението един към друг.

Той никога няма да забрави важните етапи в живота на децата си

Отговорният татко е там, където трябва, когато това е свързано с децата. Той е част от всеки етап от развитието на своите деца и поема ангажименти към тях. Като това да бъде подкрепа по време на важен мач, да не пропуска рождените дни, дипломирането в гимназията, малките успехи и т. н.

Той никога няма да критикува децата си несправедливо

Често възрастните са склонни да критикуват постъпките на децата си, да намират кусури и да омаловажават техните усилия и постижения. Отговорният баща знае, че критиката може да бъде и градивна и знае как да я поднесе.

Той не обижда, а учи как е правилно да се случат нещата. Понякога премълчава горчивата истина и въпреки провала показва подкрепа към децата си.

Свързани статии

Той никога няма да бъде авторитарен

Разликата между това да бъдеш авторитарен и авторитетен е огромна. Първото означава, че бащата е винаги прав и налага правилата по тежък и понякога насилствен начин. Да бъдеш авторитетен означава да предложиш на децата си подкрепа, любов и по този начин да изградиш уважението към себе си.

Той никога не е напълно толерантен

Отговорният баща дава достатъчно свобода децата му да избират, да се развиват, да изучават света около себе си, но знае къде да постави граници на толерантността. Разрешаването на абсолютно всичко, което искат децата, липсата на всякакъв контрол и правила са безотговорност, не толерантност. За отговорния баща е важно децата му да могат след време да живеят добре в обществото.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )
ne spodeliam vsi4ko kazano . protiv stresa i nasilieto varhu dete , pod kakvato i da e forma sam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар