Майчинство

Как да се грижим за косата през бременността и след раждането

Трикове, които намаляват косопада

09.06.2016г. / 09 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на бременността, а и след раждането, в женския организъм настъпват редица промени и неразположения, като косопад. Дори по време на бременност да сте имали гъста и лъскава коса, възможно е след като родите, косата ви изведнъж да започне да пада повече от обикновено. Какво причинява косопад?

Обикновено ние губим около 70-100 косъма на ден, но повишените нива на естроген по време на бременност спират този процес и нашата коса отива във фазата на покой (цикъл на растеж на косъма).

Тогава вместо да падне, косъмът се задържа. Това обикновено се случва след петата до шестата седмица и завършва след около шест до осем месеца след раждането на бебето (може и по-рано да се прекъсне тази фаза).

Много жени забелязват косопад в първия месец, други казват, че той започва 3 месеца след раждането на бебето. Можете да предотвратите до известна степен това неприятно състояние с помощта на няколко грижи.

По време на бременност, но и след раждане може да прилагате следните трикове върху косата си:

Яйчен белтък

Направете чудодейна маска като смесите един яйчен белтък и две супени лъжици зехтин. Нанасяте я върху скалпа за около 30 минути. След това изплаквате с хладка вода или измийте косата си както обикновено.

Семена от сминдух

Тази билка може да направи чудеса за вашата коса. Накиснете семената от сминдух във вода за една нощ. На следващия ден с получената отвара обтрийте с памук скалпа и я оставете да действа за 1-2 часа. След това може да измиете косата си както обикновено. Екстрактът от билката прави косата здрава и също така лекува пърхот.

Правете тази грижа през ден-два, докато видите желаните резултати.

Извара

Изварата е отлична грижа, която може да ви помогне за намаляване на косопада по време и след бременността. Тя е наричана още балсам за косата. Върху сух скалп нанесете с леки масажни движения извара (към нея по желание може да добавите и други натурални съставки). Оставете маската да действа 30 минути и след това измийте косата си както обикновено.

При следродилен косопад може да ви помогне:

Амла (индийско цариградско грозде, Emblica Officinalis)

Амла се използва в продължение на векове като лек. Ще ви трябва амла на прах, която да смесите с малко вода до получаването на гладка смес. Тази грижа се нанася в корените на косата и се оставя да действа 30 минути. След това косата се изплаква само с вода или се измива както обикновено. Правете маската преди всяко миене на косата.

Лечебни масла

Редовният масаж на косата с помощта на лечебни масла като масло от арника или амла, може да бъде особено полезен за растежа на косата. Маслото от розмарин също се препоръчва за заздравяване на косата, тъй като доставя кислород към космените фоликули, които са отговорни за растежа ѝ.

Добавяйте от маслата към шампоана, домашните маски за коса или 30 минути преди измиване масажирайте с тях скалпа.

Кокосово масло

Този вид масло е едно от най-добрите за подобряване състоянието на косата. Редовната му употреба намалява косопада и прави косъма по-лъскав и здрав. Кокосовото масло може да се нанася самостоятелно 30 минути преди измиване или да се добавя към маски, шампоани. По желание може да опитате и грижа с кокосово мляко.

Сушени плодове и ленено семе

Добавете ленено семе към диетата си, защото е богато на омега-3 мастни киселини. Важно е предварително да го смелите в кафемелачка, за да могат полезните вещества в него да се абсорбират по-лесно от организма.

Към лененото семе може да добавите и сушени плодове, които не само дават енергия, но и ще направят косата ви здрава и красива.

Друг лек за косопада е индийската билка фалшива маргаритка (Eclipta prostrata)

Направете си маска за коса, като комбинирате билката под формата на прах с мед и мляко. Попитайте и наблюдаващия ви лекар за хранителни добавки, обогатени с тази билка.

Алармиращи признаци за следродилен косопад

Този процес на косъма може да продължи от шест месеца до една година. Една жена може да загуби до 500 косъма на ден след бременност. По принцип обичайният растеж на косата се възстановява между 6-ия и 12-ия месец след раждането.

Свързани статии

Ако косопадът продължава със същата интензивност след като бебето стане на една годинка, добре е да се консултирате с вашия лекар.

Важно е докато отмине косопадът да се храните пълноценно, да приемате витамини и минерали под формата на хранителни добавки и да избягвате третирането на косата с преси, маши, както и да избягвате оформянето ѝ в така наречените опънати прически.

И не на последно място, опитайте се да намалите стреса. Отпуснете се и се наслаждавайте на майчинството!

Снимка: istock

Автор: Цветина Дилкинска

Коментирай