Майчинство

Грешки, които превръщат децата в нарцистични личности

Карате детето да мисли, че е безгрешно

15.08.2016г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За нарцисизъм се определя прекомерният интерес към себе си, възхищение към собственото си Аз, егоцентризмът, самонадеяността. Нарцистичните личности се формират още от деца и за това, голяма вина има възпитанието на родителите. Кои са най-често допусканите грешки, които превръщат малките в нарциси?

Карате детето да мисли, че е безгрешно

Една от най-честите грешки на родителите е да възпитават чувството на безнаказаност в децата си. Постоянното поставяне на пиедестал, недоглеждането на грешките, непоемането на отговорност, кара малките да мислят, че са безгрешни и всичко им позволено.

Това е нездравословно за изграждането им като личности. Всяко дете трябва да знае, че е нормално да се допускат грешки, важно е да се учим от тях, както и да поискаме извинения, когато не сме прави. 

Сравнявате децата си с другите

Грешка, която сякаш е  неизбежно възрастните да не допуснат. Но това само възпитава едни малки нарциси. Постоянното сравняване, натискът върху малките да дават повече от колкото могат в учебния процес или в някое занимание, отново издигането им на пиедестал, ги кара да мислят, че по-добри от тях няма.

Важно е да вдъхваме стимул на децата, да се радваме за успехите им, да ги насърчаваме, но не бива да се преминава границата. 

Поставяте акцент върху материалното

В много семейства с възможности, децата биват възпитавани да мислят, че материалното ги прави повече от връстниците им. На рождените дни се канят определени деца, които също са от заможни семейства, всеки каприз се угажда, родителите често говорят пред малките за статуса на другарчета им или съучениците.

Така децата израстват като нарцистични личности, които вярват, че личността се гради върху това, колко заможно е или не семейството ти. 

Не показвате подкрепа и топлина към децата си

Голяма част от нарцистичните личности не са получавали достатъчно топлина и обич от родителите си. Може би ще ви е трудно да признаете всички грешки, които сте допуснали във възпитанието на децата.

Свързани статии

След постигнати дори малки успехи, никога не забравяйте да прегърнете децата, да ги поздравите, да покажете колко се гордеете с тях. Помислете и за това как вие приемате критика, дали отблъсквате и градивната.

Ако показвате пред  децата, че чуждото мнение не ви интересува, никой за нищо не може да ви критикува, този модел на нарцистично поведение, един ден ще видите в собствените си деца.

Снимка: istock

Коментирай