Майчинство

Как да разберем дали детето ни е левичар?

И защо не трябва да се опитваме да променяме това

04.08.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато виждат, че детето им често си служи с лявата ръка, за да държи лъжицата или топката, много родители си задават въпроса дали то е левичар и дали трябва да променят тази тенденция. Всъщност на тази ранна възраст не е лесно да се определи какво ще бъде детето. Повечето още си служат еднакво и с двете ръце.

В някои случаи дясната ръка се използва за едни дейности, а лявата – за други. Понякога двете ръце служат в различна степен. Тогава е възможно да го карате да предпочете да хване молива с дясната ръка, за да развива този навик.

Оставете пълна свобода на детето си за другите действия от ежедневието. Ако вашето дете си е левичар и го разберете по-късно, това няма да промени нищо.

Как да разберем дали детето ни е левичар?

Съществуват тестове, с които да откриете дали детето ви е левичар, още преди да напусне детската градина, когато то ще трябва да само да „реши“ дали е левичар. Обикновено ръководна ръка става тази, която детето използва при действия, изискващи точност: рисуване, поставяне на предмети в равновесие, редене на пъзел.

Този критерий изглежда по-сигурен от критерия, свързан просто с честотата на използване на едната или другата ръка:

Хвърлете топка в краката му и вижте с кой крак ще ви я върне.

Кажете му да сложи рапан на ухото си, за да чуе шума на морето, или пък да чуе тиктакането на часовник, и ще видите с кое ухо ще го направи.

Упражнение за окото: подавате му парче хартия, навито като далекоглед, и му казвате да погледне в него.

Ако е истински левичар

Окаже ли се, че детето ви наистина е левичар, не упорствайте да го променяте. Няма добра или лоша ръка. Ако детето притежава нормална сръчност, няма никаква причина да нарушавате неврологичния процес на литерализация, който постепенно се оформя. Тези процеси са сложни и крехки: по-добре би било да се съобразявате с тях. Ако се противопоставите на естествения ход, в някои случаи може да предизвика смущения.

Такива могат да са трудности в четенето, писането. Детето може да не се чувства добре в собственото си тяло. Може да започне да заеква. От желание да го откажете да си служи с лявата ръка сте го направили несръчно!

Произходът на левичарството показва много добре защо то трябва да бъде уважавано. У левичарите мозъчните полукълба са с разменени функции. Дясното е главното, което направлява говора и магистралните дейности на организма, а не лявото.

Затова противопоставите ли се на тази организация можете да нарушите развитието на детските умения.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай