Майчинство

7 причини детето да практикува йога

Подобрява гъвкавостта

28.03.2017г. / 11 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йога е изкуство, философия, която подобрява състоянието на тялото и ума. Ето защо не само възрастните могат да я практикуват. Децата също биха могли да се научат да правят йога, защото тя би им помогнала в много посоки. Кои са те и защо родителите трябва да стимулират децата си да практикуват йога?

Йога развива гъвкавостта на децата

Гъвкавостта е от голямо значение за малките телца. Това им дава енергия, възможност за по-добра двигателна култура и регулира стойката, предпазвайки от гръбначни изкривявания, характерни за детска възраст.

Йога настройва децата за по-здравословно бъдеще

Ако от малки стимулирате децата да обръщат внимание на здравословните практики, те ще ги възприемат и за в бъдеще, ще ги прегърнат като свой модел в живота. Така ще възпитате у тях отговорност към собствените тяло и дух.

Йога намалява стреса и безпокойството при децата

Безпокойство и тревожност са чести състояния при подрастващите. Нервността не е присъща само на възрастните. Децата са подложени на ежедневен стрес, който влияе по различни начини в негативна посока.

Йога може да подобри резултатите в училище

Тъй като йога има директни ползи за нервната система и мозъка, това се отразява на когнитивните способности на децата. Те са по-енергични и схватливи, по-усърдни в училище и показват по-добри резултати.

Йога учи децата да се грижат за тялото си

Едно е да казвате на детето си, че е важно да се грижи за тялото си, съвсем друго е то само да се убеди в това. Най-добрият начин това да се случи е чрез йога, защото тя няма да навреди по никакъв начин на крехкото подрастващо тяло на детето, а напротив.

Свързани статии

Йога дава контрол на децата над мислите им

Натрапчиви мисли могат да се появят при децата и понякога това дори може да се окаже фатално. Дори да не става дума за подобни крайности, тревожните мисли могат да повлияят много зле на детската психика. Йога помага за неутрализирането им и намаляването на стреса.

Дайте личен пример

Най-добре би било да дадете личен пример на детето си, за да го стимулирате да практикува йога. Запишете се заедно на курс или правете йога заедно вкъщи. А най-добре би било, ако детето ви има приятели на неговата възраст, с които заедно да правят йога.

Снимки: iStock

Коментирай