Майчинство

5 мита за майчинството, които объркват младите майки

В какво не трябва да вярвате, ако очаквате първата си рожба

15.05.2017г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Майчинството е истинско изпитание за младите майки, които прегръщат рожбата си за първи път. Цялата тази новост, която се случва с живота им – да имаш бебе, за което да се грижиш и което да обграждаш с любов, често предизвиква стрес и уплаха от провал.

Покрай шеметната промяна в живота младите майки често се заблуждават, вярвайки в абсурдни митове за майчинството и връзката между майка и дете. Кои са тези митове и защо не трябва да вярвате в тях?

„Ако майката страда от депресия, бебето няма как да се засегне“

Това не е вярно поради простата причина, че единствената пряка връзка на бебето с околния свят е именно майка му. Бебетата имат невероятната способност инстинктивно да усещат настроението и емоциите на майка си. Те могат да станат неспокойни и нервни, ако майката страда от следродилна депресия.

Друг важен момент, характерен за пренасянето на депресията от майка на бебе е кърменето. В повечето случаи на следродилна депресия отделянето на кърма намалява, от което страда бебето. Този дефицит нарушава изграждането на връзката между майка и бебе в началните етапи на майчинството, който процес разбира се може да се коригира.

„Ще обикнете бебето си от пръв поглед“

Повечето млади майки, които чакат 9 месеца първата си среща с рожбата си, вярват в този мит. Представят си момента, в който ще прегърнат бебето си и ще го обикнат моментално.

При много жени обаче това не се случва веднага. Напълно нормално е да се нуждаете от време да свикнете с грандиозната промяна в живота си. Това не означава, че сте лоша майка и че не обичате бебето си. Просто ви трябва време, за да изградите връзката си с него.

„Кърменето е лесно“

Още една заблуда, която помрачава щастието и очакванията на младите майки. Кърменето е предизвикателство, с което трябва да се научите да се справяте. Бъдете подготвени, че невинаги кърмата тръгва бързо и лесно след раждането и дори може да се появи болка в гърдите.

Свързани статии

„Бебето ще скрепи брака ви“

Това е една от най-големите заблуди, в които вярват много хора. Когато отношенията между партньорите са пропукани и има много непреодолими проблеми, бебето не само че няма да скрепи връзката ви, но и ще страда от влошените ви отношения впоследствие.

„Трябва да се радвате на всеки един момент“

Вероятно сте чували това от свекърва си, от майка си, от някоя приятелка и дори от продавачката в магазина. Факт е обаче, че майчинството не е само щастие и хубави моменти. Децата осмислят живота на родителите си, но майчинството и родителството въобще са белязани от редица притеснения, перипетии и проблеми. Така че, за да се чувствате наистина добре, трябва да сте реалисти и да посрещате доброто и лошото с трезво съзнание.

Снимка: istock

Коментирай