Здраве и красота

Митове за алергиите

Мит: Органичните храни не предизвикват алергии

14.04.2016г. / 13 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на пролетта все по-често ще се сещаме за алергиите. Някои хора не могат да се зарадват на пролетта, защото цъфтежи на растенията са потенциален алерген за тях. Други с напредване на възрастта откриват, че организмът им реагира с алергични симптоми към домашен прах, някои храни, перилни препарати или козметика.

Ето едни от най-често срещаните митове свързани с алергиите.

Мит: Алергиите не са толкова сериозен проблем.

Алергиите са сериозен проблем и не бива да се пренебрегват! Нелекуваните алергии могат да доведат до развитието на астма, но и до влошаване качеството на живот.

Алергичният ринит (сенна хрема) например, води до нарушаване на съня, появата на умора, сънливост през деня. Човек става по-раздразнителен.

Нетретираните алергии могат да влошат други хронични респираторни проблеми като астма, синузит и кожни заболявания като екзема и уртикария. Някои алергии към храни, лекарства и ужилване от насекоми могат да доведат и до фатален край.

Мит: Органичните храни не предизвикват алергии.

Вероятно мислите, че храните, които са отглеждани органично са лишени от алергени, но грешите. Органичните храни може да са отглеждани без пестициди, но съдържат протеини, които могат да предизвикат при някои хора алергични реакции.

Едни от най-честите неразположения, които се наблюдават са кашлица, кихане, сърбеж в очите, хрема и подуване на лигавицата на гърлото. Възможно е да има проявление и на по-тежки симптоми като обрив, уртикария, астма.

Мит: Алергията към фъстъци е най-често срещаната.

Алергията към фъстъци често би могла да доведе до тежки и потенциално фатални алергични реакции, но много малък процент от населението са засегнати от нея. Според проучвания най-често алергиите са предизвикани от консумацията на определени плодове и зеленчуци.

Мит: Хранителните алергии започват в детството.

Не е така! Алергиите към плодове и зеленчуци могат да се развият и на по-късен етап от живота, както и алергиите към полени, към козината на домашни любимци, към храни съдържащи глутен.

Мит: Всички хранителни алергии при децата отшумяват при израстването.

По време на детството някои деца развиват алергии към мляко, яйца, пшеница, и тежестта на алергичните реакции би могла да намалее с годините, но рядко може да изчезне. Алергията към фъстъци е най-малко вероятно да отшуми.

За да се установи дали определена алергия е преодоляна, трябва да се направят тестове при специалист алерголог.

Мит: Изплакването на ръцете или почистването на кухненския плот, маса с чиста вода е ефективен начин за отстраняване на алергени.

Абсолютно погрешно! Така например, ако имате алергия към сурова риба и не можете да я пипате, изплакването на ръцете с обикновена вода или почистването им с антибактериален гел няма да ви помогне. Същото се отнася и за кухненските мебели и прибори.

Свързани статии

С цел ефективно премахване на хранителни алергени от ръцете си, използвайте сапун и вода, а за да почистите кухнята – препарати за почистване.

Мит: Отдалечаването от алергена може да излекува алергията.

Отдалечаването от източника на алергена може временно да облекчи алергиите. За съжаление алергичните хора са предразположени към развитие на нови алергии и често симптомите се появяват в рамките на няколко години в близост с нови растения или други източници на алерген.

Снимки: istock

Коментирай