Майчинство

5 неща, които да знаете щом бебето започне да пълзи

Преломен важен момент от развитието

26.04.2018г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пълзенето на бебето е голямо събитие за всяко семейство. След месеци, в които то е разчитало само и единствено на вас да го придвижвате, премествате и пренасяте, сега то поема първите стъпки към прохождането и постепенната си самостоятелност.

Целият ви свят ще се промени в този динамичен период от живота на вашето бебче. Ето какво трябва да знаете:

1. Не всички бебета пълзят.

Някои бебета пълзят, други не. Повечето пропълзяват между 7-ми и 10-ти месец. Малка част от малчуганите направо се изправят и опитват да се държат на крака. Други прекарват известно време от легнало в седнало положение, докато се отпуснат и започнат да пълзят или да правят опити за изправяне.

Как да тълкуваме плача на бебето

Ако вашето бебе се различава от общоприетия модел на пълзене в тази възраст, не бързайте да смятате, че има нещо нередно. Бебетата като всяко човешко същество се характеризират с индивидуални различия, заради което и правят своите първи стъпки към самостоятелното придвижване по различен начин.

2. Пълзенето се случва в различни стилове.

Повечето бебета развиват моториката си като първоначално се търкалят странично в двете посоки. Други бебета се научават да седят и от седнало положение да започнат да пълзят напред.

Друг модел на пълзене е плъзгането с ръчички и по корем без изтласкване с крака. По този начин най-голямото натоварване пада върху ръцете. Други бебенца усещат помощта на краката и се възползват от нея. Много интересни са бебетата, които пълзят настрани като раци.

3. Трябва да обезопасите дома.

След като бебето ви е започнало да пълзи и да изследва света около себе си е необходимо да обезопасите всичко, до което то би могло да се докосне. Най-добрият начин да го направите е:

  • Покрийте контактите 
  • Ако нямате килими, постелете късокосмести пътеки по твърдите студени подови части, така че бебето да пълзи на меко, чисто и топло
  • Ако имате дървени подове, проверете за стърчащи гвоздеи, трески, неравности
  • Поставете всички остри и опасни предмети на високо, където бебето не може да ги достигне с пълзене
  • Приберете всички химикалки и моливи в шкаф
  • Поставете подложки и гумени уплътнения на острите ръбове
  • Приберете големите опасни предмети, които биха могли да затрупат бебето, ако ги бутне
  • Отстранете предметите, които биха могли да предизвикат задушаване 
  • Ако имате стълбище, преградете го

С бебе на път – как да се справим успешно

4. Пълзенето е огромна крачка в развитието на бебето.

То помага за усъвършенстване на фината моторика на тялото на бебето. Пълзенето развива мускулите, нервната система, мозъка. Помага му да подобри визуалните, пространствени и координационни умения, които ще му позволят впоследствие да се изправи и да направи първите си крачки. Опознавайки света чрез пълзене, бебето развива и паметта и ориентацията си.

5. Обсъждайте всичко с педиатъра си.

Лекарят, който наблюдава развитието на вашето бебе е там, за да ви помага и ориентира. Ако бебето ви не проявява никакви желания и стремежи да пропълзи, а вече е на 15 месеца, обърнете се към педиатъра. Той ще проведе тестове и прегледи, за да прецени дали детето няма някакъв физически проблем, възпрепятстващ прохождането му.

Коментирай
Свободно време