Майчинство

Родители, откажете се от тези фрази

За повече щастливи деца

25.07.2018г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

"Всички проблеми идват от детството...“ Със сигурност сте чували/изричали поне веднъж тази фраза и в нея до голяма степен има истина.

Рядко възрастните се замислят, че през годините, възпитавайки децата си, могат да объркат напълно живота им, изричайки някои „безобидни“ фрази. Кои са и как пречат да отгледате щастливи деца, вижте в следващите редове. 

„Ти си моето мече, хипопотамче, прасенце..."

Когато родителите отправят такива думи към децата си, в повечето случаи го правят, опитвайки се да изразят обич към тях. Но постоянният акцент върху физиологичните особености на детето прави така, че ние изкуствено създаваме "фокусна точка", от която ще му бъде трудно един ден да се откъсне. 

На по-късен етап от живота си, детето може да изпитва срам от външността си, да страда от анорексия или булимия. 

Кои звезди станаха майки на 45 години

„Ако си двойкаджия, ще миеш тоалетни“

Казвайки на детето за ползите от образованието в тези условия, родителите един вид заменят приоритетите, така че то да не се фокусира върху собственото си развитие, върху повишаване на резултатите в учебния процес. В допълнение ще потърси всякакви начини да има добри оценки в училище, различни от вдъхновението, стимулирането на интереси, таланти.

На по-късен етап такива деца нямат визия за живота си, не постигат успехи, нямат изградена увереност в себе си и това, което могат да развият. 

Неща, които отнемат женска енергия

„Защо го удари?“

Или обратната версия: "Защо те удари?". Важно е да разберем причината за конфликта между децата. Но именно тази формулировка на въпроса предполага, че физическото насилие може да бъде заслужено. 

Стереотипът за вероятната заслуга от насилие поражда усещането за жертва или агресор у детето на един по-късен етап от живота му. И двете роли са еднакво токсични за него, както и за хората, които ще бъдат край него.

Свързани статии

"Най-важното за едно момиче е да се омъжи успешно“

Това почти винаги означава едно - търси материалните облаги в мъжа до себе си. Изграждайки такива ценности в момичето, ние създаваме от нея жена, която ще свързва своя успех изключително с брака.

От страх да не загуби материалното, тя ще трябва да толерира поведение, което е неприемливо, лошо отношение към нея. Такива момичета забравят за своите ценности, силни страни и за това как могат да ги развият и да постигнат успех в живота. 

По материали от adme.ru

Коментирай