Майчинство

Какво се случва с тялото, когато спрете да кърмите?

Промени, които влияят на организма и настроението

06.08.2018г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Решението кога да спре да кърми принадлежи изцяло на майката. Някои кърмачки предпочитат да кърмят децата си до по-късна възраст, други щадят гърдите си и спират с кърменето по-рано, а в редки случаи някои жени не успяват да кърмят достатъчно поради определени физиологични проблеми.

Каквато и да е причината да спрете да кърмите, в тялото настъпват някои особени промени. Според TheList.com, клиника Mayo съветва всяка майка да проследи сигналите, които детето ѝ изпраща, за да разбере дали е време да спре с кърменето и дали бебето е готово да започне да поема твърда храна поетапно.

Кърменето и сексът – какво може да се обърка?

При някои жени се наблюдават известни затруднения при стартирането на кърменето. Но с подходящи грижи и насоки от специалисти, няма невъзможни неща.

Спирането на кърменето звучи като фасулска работа, с която всяка майка може да се справи. Донякъде е така, но въпреки това с тялото на жената се случват някои промени, които могат да предизвикат известен дискомфорт.

Колко време трае спирането на производство на кърма

При всички жени този процес е индивидуален. За някои той преминава без особени усещания от страна на майката, докато при други може да отнеме няколко месеца.

Какви промени настъпват в тялото ви след спиране на кърменето?

Организмът ви сам ще се погрижи за остатъците от кърма

Когато майката кърми, млечната жлеза се стимулира и произвежда кърма, за да замести изразходваната, така че винаги да има достатъчни количества за бебето. Известно време след спиране на кърменето мозъкът изпраща сигнали към млечната жлеза да преустанови продукцията на кърма.

Абсорбирането на остатъчната кърма е естествен процес, при който клетките, отговарящи за продукцията на майчиното мляко се трансформират и започват да разграждат кърмата в гърдите. След като тези клетки свършат работата си, те се самоизяждат или протича така нареченият процес фагоцитоза. Така че, може да се каже, че гърдите ви имат магически способности.

При някои жени е налице поява на дискомфорт 

Някои щастливки преминават през процеса на спиране на кърмата неусетно и без проблеми. При други обаче реадаптацията на организма към начина на живот преди бременността може да е дълъг и болезнен процес. За някои отнема месеци.

Докато тялото ви завърши напълно процеса по абсорбиране на кърмата, могат да се появят симптоми като стрелкаща болка в гърдите, пулсиране, изтичане на кърма, усещане за пълнота и тежест в гърдите, повишена чувствителност, дори болезненост при допир.

Свързани статии

Хормоните се пробуждат 

Не само гърдите се трансформират след спиране на кърменето. Променящите се нива на хормоните влияят на цялото тяло. Пролактин и окситоцин, които се увеличават по време на кърменето, започват да спадат след спирането му, докато естрогенът, прогестеронът и фоликуло-стимулиращият хормон отново започват да се повишават.

Едни от най-добрите пози за кърмене

Заради тези изменения е възможно да усещате промени в настроението, енергийните нива, либидото, теглото.

Може да се появи тъга и депресия 

Отново хормоните са виновни за изпадането в тези състояния. Освен това кърменето стимулира и заздравява връзката между майката и бебето. След спирането на този процес майките в много случаи изпадат в тъга, причинена от прекъсването на тази така сакрална връзка.

Кожата ви може да се влоши 

Спирането на кърменето предизвиква стрес, който повишава нивата на кортизол в кръвта. Този хормон е отговорен за появата на акне или възвръщането му, ако сте имали преди това. От друга страна, повишаването на прогестерона пък води до повишена секреция на себум, която причинява поява на пъпки.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати