Майчинство

Знаци, че детето е готово да седне на гърне

Чувства се некомфортно да носи мръсни пелени

13.09.2018г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

От деня на своята поява, бебето променя целия ни живот. С него научаваме много неща, за някои от тях сме подготвени, но други не се случват според плановете ни. На колко месеца е вашето мъниче? А сяда ли вече на гърне?

Някои деца започват с първите си опити около годинка, други до тригодишна възраст не могат да свикнат с тази промяна. Бъдете спокойни. Ако сте упорити и търпеливи, детето само ще ви даде знак, когато е готово за гърне. Вижте някои примери.

Детето вече има „сухи периоди“

Обърнете внимание на това колко дълго време детето не се напишква както по време на игра, така и докато спи. Ако забелязвате, че например след следобедна дрямка пелената е суха, това означава, че то вече има някаква форма на контрол на пикочния мехур и че неговата анатомия е в състояние да задържа урина, което прави физически възможно да пробвате да седне и на гърне.

Детето се чувства некомфортно да носи мръсни пелени

При всяко дете настъпва онзи момент, в който усещането за мръсната пелена, мокрите гащички, започват да го дразнят. Това също е един от показателите, че детето е готово вече да започне да сяда на гърне.

Защо яйцата са полезни за децата?

Забелязва, когато вие ходите до тоалетна

Това е добър знак, от който може да се възползвате. Дръжте гърнето в тоалетната и когато детето ви последва, предложете му и то да седне като вас. Дори и да не се изпишка, със сигурност ще му бъде интересно да пусне водата от казанчето. Насърчавайте тези взаимодействия, покажете му какъв е процесът, научете го да си мие ръчичките след тоалетна.

Ако имате коте за домашен любимец също може да го дадете за пример на детето, как и то пишка в неговото си „гърненце“.

Свързани статии

Детето казва, че му се пишка или се изолира

Ще има известен период докато малките се научат да казват навреме, че им се пишка. Първоначално го споделят, когато вече са го направили, затова бъдете търпеливи. След като няколко пъти се напишка, ще започне да казва, когато има нужда от гърне. Някои деца се усамотяват или правят странни мимики, когато им се ходи по малка или голяма нужда. Тогава е важно да реагирате бързо, но без стрес.

Иска да изпробва гърнето

Ако детето ви желае да седне на гърнето, това е чудесен знак, насърчете го. Ако след това покаже нежелание да седне отново, дори и на игра, изчакайте 2-3 седмици и отново опитайте. Не на последно място, купете гърне, което да му е удобно и забавно. Знаете ли, че има дори музикални гърнета?

Коментирай