Майчинство

Натурални начини да успокоите обрив от пелени при бебетата

Как да премахнете зачервяването и подсичането

10.10.2019г. / 14 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обривите по бебешката кожа, причинени от запаряване с пелени са много често срещан проблем. Появява се при почти всички бебета, ако не се взимат навременни мерки за превенция на раздразнението и зачервяването на кожата. Ако проблемът се задълбочи е възможно обривът да се разрасне в гъбична инфекция.

Как можете да помогнете на бебето си да има гладка, суха и нераздразнена кожа? Какви натурални методи можете да използвате?

Оставяйте кожата на въздух да „диша“ колкото е възможно по-дълго

Естественото подсушаване на кожата между смените на пелените е добър начин да ограничите условията за поява на обрив. Колкото по-дълго време кожата „диша“ свободно, толкова по-малко влага се задържа в нея.

Съвети за безаварийна смяна на пелени на открито

Рициново масло

Рициновото масло помага за успокояване на болката, сърбежа и паренето при обриви от пелени при бебетата. Това масло има противогъбични и антибактериални свойства. Напълно безопасно е за употреба върху бебешката кожа. Има свойството да хидратира и омекотява кожата в дълбочина.

Хамамелис

Друг добър природен метод за справяне с бебешките обриви е билката хамамелис. Отварата от нея има свойството да охлажда засегнатото място, което облекчава симптомите. Ако усетите, че се появява малък обрив по гънките на крачетата и около дупето, веднага приложете отвара от хамамелис с помощта на памучна кърпа. Втрийте леко в засегнатото място, за да намалите подуването и зачервяването.

Обикновен вазелин

Вазелинът е ефикасен бариерен метод за предотвратяване поява на обриви. Той създава плътен филм върху кожата, който блокира триенето и задържането на влага. Това държи кожата хидратирана за дълго време и предпазва от поява на обриви.

Някои митове за пелените – развенчани

Свързани статии

Намажете с кърма

Майчината кърма има стимулиращи имунната система свойства, които подпомагат процесите на естествено възстановяване на кожата. Кърмата има антибактериални свойства, които потискат възпалението.

Бъдете по-внимателни, ако бебето приема антибиотици

Лечението с антибиотици може да повлияе негативно не само върху чревната флора, но и микрофлората на кожата. По този начин рискът от поява на инфекции и раздразнения нараства. Включете прием на подходящи пробиотици паралелно с приема на антибиотици, но задължително се консултирайте с лекар.

5 лека за подсечена бебешка кожа

* Статията има информативен характер. Преди да предприемете прилагането на каквито и да е продукти върху бебешката кожа се допитайте до лекар специалист.

Коментирай