Майчинство

Защо детето не ни слуша?

Може би не избирате подходящ момент за разговор

07.11.2022г. / 08 48ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За да се отгледа дете е нужно цяло село“ – така гласи една популярна африканска поговорка. „И къде се намира това село?“, биха попитали много от нас. Безспорно отглеждането на дете е предизвикателство, пред което се изправя всеки родител. Задачата става още по-трудна, ако нашият мил наследник не се държи по начина, по който сме очаквали, не ни слуша или пък дори не ни забелязва, когато му говорим. Това може да ни подейства доста обезкуражаващо и демотивиращо. Къде бъркаме? Дали ние с действията си не насърчаваме подобно поведение, без дори да го осъзнаваме? Как е най-правилно да постъпим?

В следващите редове ще се опитаме да дадем отговори на тези и други въпроси и да разберем защо детето не ни слуша. Ето и няколко вероятни причини:

Детето все още не се е развило до този етап

Ако детето ви е на съвсем малка възраст (под 3 години) изобщо не се учудвайте, че то не ви слуша. В този период то се развива много интензивно и това, което вие наричате непослушание може би просто е етап от неговото развитие. Не очаквайте от толкова малко дете да ви изслушва и да изпълнява точно това, което му казвате. То е заето да опознава не само света, но и себе си, тествайки докъде може да стигне. Опитайте се да не реагирате първосигнално и да не изпадате в паника, крясъците и високият тон само ще влошат положението.

Въпросите ви са прекалено дълги

Ако усещате, че детето губи интерес, когато говорите и не ви слуша, това не означава непременно, че то не ви уважава. Ние възрастните понякога мислим за децата като за хора като нас – а това съвсем не е така. Помислете дали не използвате прекалено много думи за това, което искате да кажете. Опитайте се да бъдете по-целенасочени в изказа си.

Липсва ви увереност

Свързани статии

Ако сте от хората, на които им липсва самочувствие – повярвайте, децата веднага ще усетят това. Тонът на гласа ви, начинът по който говорите, категоричността, която излъчвате, всичко това вкупом създава впечатление за това какъв човек сте. Децата са същински магьосници в това да владеят триковете на манипулацията. Усетят ли кое е слабото ви място, те ще го употребят в своя полза. Дори да не сте достатъчно уверени в себе си хора – престорете се на такива. Ако трябва – тренирайте пред огледалото. Тази техника би ви помогнала както вкъщи, така и в работата.

Избирате грешния момент

Когато задават въпрос, родителите често пъти изискват от децата те да започнат да слушат веднага. Това обаче може да се окаже трудна задача, особено ако ги прекъсвате по време на любимия им филм или пък видео-игра. За да ви чуят добре, може би е редно да започнете с нещо от сорта на: „Виждам, че сега си зает. Ще можеш ли да ми отделиш няколко минути малко по-късно, за да поговорим?“ Задавайки така въпроса вие не само ще насочите вниманието към себе си и темата, но и ще покажете на детето, че оценявате и уважавате неговото време. Децата копират нашето поведение, ето защо е добре да им даваме добри примери.

Не сте постоянни в методите си

Опитайте се да бъдете постоянни в методите и реакциите си. Ако веднъж се ядосвате, когато детето не слуша, следващия път пък се откажете и дори забравите за какво сте искали да говорите – така давате разнопосочни сигнали. Това може да обърка детето и да създаде усещане за несигурност. Спазвайте собствените си правила и следете за постоянството си – така ще подхраните авторитета си пред детето.

Не насърчавате послушанието

Бъдете креативни и се отнасяйте положително всеки път щом детето ви откликне на въпроса и ви чуе. Това ще го насърчи да постъпи така и следващия път. Например – ако помолите детето да дойде да вечеря с вас, без да протестира и то го направи, кажете му, че ще получи допълнителни минути на любимото си устройство по-късно. Тази елементарна награда може да го накара да ви слуша малко повече.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време