Майчинство

Форум бременност и детско здраве представи приложими съвети за всеки родител

Популярни млади родители разказаха несподелени досега истории

13.06.2023г. / 13 14ч.
Мария Дуковска
Снимка: Puls.bg.

Снимка: Puls.bg.

На 10 юни се проведе четиринадесетото издание на „Форум бременност и детско здраве“, което здравният портал Puls.bg организира за десета поредна година. Мнозинството от специалисти в областта на майчиното и детското здраве споделиха ценни съвети и напътствия от професионалния си опит и практика. Гостите успяха да се запознаят в дълбочина с актуални теми, свързани с родителството. Богатата лекционна програма и наситените с полезна информация дискусии представиха едни от най-често срещаните теми и запитвания измежду бъдещи и настоящи родители. Най-ценно за присъстващите беше възможността да зададат своите индивидуални въпроси към експертите, а те от своя страна отговориха, завършвайки със съвет и препоръка към тях. Тазгодишното издание на форума постави на фокус темата за връзката между родителите и детето.

Форумът стартира в 10:00 часа, а неговото начало постави Румяна Тасева, главен редактор на здравния портал Puls.bg. Събитието представи пет панела – „Бременност“, „Раждане“, „Бебе“, „Детско здраве“ и „Емоционално здраве“. В края на събитието, в шести панел, форумът срещна бъдещи и настоящи родители с популярни и успешни личности, в лицето на Мила Савова, Сами Хоссни, Йоанна Драгнева, Веси Бонева и Явор Велчев. Разпознаваемите семейства приветстваха гостите с добро настроение, ценни съвети и лични истории.

Първият панел „Бременност“, запозна гостите с хормоните, зачеването, репродуктивните проблеми и най-често срещаните проблеми на тазовото дъно по време на бременност и след раждане. Д-р Александър Калчев обясни, че правилното функциониране на хормоните FSH, LH, Estradiol и Progesteron е ключово за нормалната регулация на менструалния цикъл при жената. „Чуй кой говори! За бременността на два гласа“ бе темата на втората лекция, която бе водена едновременно от двама лектори – ембриолога д-р Мариела Даскалова и акушер-гинеколога д-р Васил Даскалов.

„Профилактиката е основата на медицината. Информираният човек е подготвен за предизвикателствата. Грижата по време на бременността залага основите на детското здраве, затова, ако работим упорито, следим новостите и не изоставаме от науката, ще чуваме все по-ясно какво иска да ни каже бебето“, обобщи финално д-р Даскалов.

„Най-често срещаните проблеми на тазовото дъно по време на бременност и след раждане“ бяха представени от физиотерапевта Надя Гелова. Експертът посочи кои са неразположенията, с които може да се срещне майката, а именно болки в кръста, инконтиненция, тежест и др. По нейно мнение превенцията включва много движение, подготовка на тазовото дъно още преди раждането, като това може да включва засилване на някои упражнения, подобряване на координация и др., които са се отличили с дългогодишната или извънредна подкрепа, която са оказали на Форума в продължение на всички 10 години от неговото съществуването му и общо за всичките му 14 присъствени и 9 дигитални издания!

След всеки панел Румяна Тасева връчи отличаващи призове за дългогодишната подкрепа, оказвана от партньори на „Форум бременност и детско здраве“ в продължение на вече 10 години. В края на първи панел се връчиха два приза – „Партньори с кауза: Да отгледаш дете е мисия“, на д-р Мариела Даскалова заедно с д-р Васил Даскалов и д-р Калчев.

В панел „Раждане“ акцент върху темата за адаптацията на новороденото постави д-р Диана Аргирова, неонатолог. За най-важното по време на раждането, както и приликите при първо и второ раждане, своята експертиза сподели д-р Николай Гешев, акушер-гинеколог, СБАЛАГ „Майчин дом“. Павлинка Герина, която е председател на Алианса на българските акушерки, коментира как представата за детето се сътворява още в приказките на бабите, в мечтите на майката, през погледа на любовта на родителите и през народните традиции. Панелът насочи вниманието на аудиторията и върху адаптацията на новороденото, а темата представи неонатологът д-р Диана Аргирова.

„Всъщност периодът на новороденото са уникалните първи 28 дни. Това е най-краткият период, но за сметка на това – най-важният, защото дава началото на извънутробния живот, осъществява прехода от живот във водна към въздушна среда, дава началото на самостоятелното дишане с първата глътка въздух и с първия плач, на самостоятелното хранене, на първата усмивка“, поясни д-р Аргирова.

В края на втори панел се връчиха три приза – „Партньори с кауза: Да отгледаш дете е мисия“, на СБАЛАГ „Майчин дом“, Алианса на българските акушерки и на д-р Диана Аргирова.

В панела на тема „Бебе: С БЕБЕ В ПРИКЛЮЧЕНИЕ“ Тамара Маринова, акушерка, СБАЛАГ „Майчин дом“, се фокусира върху кърменето и грижата за бюста. Панелът обърна внимание на темите за коликите и боуен терапия, храненето на бебето, както и за така важната за новородените по време на летните дни слънцезащита.

„Кожата е най-големият човешки орган. С кожа е покрита и гърдата. Затова трябва да бъде оставена да диша, да не се носят сутиени с банели, които да предизвикат микротравми, които могат да станат причина за отклонение в гърдата“, обясни Тамара Маринова за анатомичната особеност на женските гърди.

„В помощ при храненето на бебето“ се отзова д-р Зорина Петрова, която сподели от своя личен опит, че поради недостиг на кърма също е дохранвала децата си. Експертът увери майките в залата, че не бива да изпитват вина или да се чувстват недостатъчни, защото най-голямото богатство, което могат да дадат на детето си е любовта.

„Има забрани за кърмене при някои заболявания, при употреба на лекарства като антидепресанти, медикаменти за високо кръвно налягане, антиретровирусни медикаменти, сънотворни, контрацептиви, съдържащи естроген, лекарства за лечение на мигрена, зависимости, някои заболявания на бебето като галактоземия и др.“, отбеляза д-р Петрова.

За Боуен терапията, която помага в борбата с коликите, разказа Георги Илчев, физиотерапевт и председател на Българската асоциация по Боуен терапия.

„Боуен се базира върху концепцията за самолечение на тялото. Тя не е заимствана или подобна на която и да е друга методика. Има способността да активира самовъзстановителните механизми на тялото, подобрявайки хомеостазата и въздействайки както на физическото, така и на психичното здраве. Провежда се с нежни движения с палци или други пръсти върху мускули, съединително-тъканни структури, дори нерви, които изпращат сигнали дълбоко в тялото“, обясни Илчев.

Следващата тема в панела обърна внимание на слънцезащитата за новородените през горещите летни дни. Томислава Ванкова обясни, че приложимите за детската кожа правила в защитата от вредните ултравиолетови лъчи е валидна за възрастните.

„Слънцезащитен крем е необходимо да се използва целогодишно, тъй като UV индексът не се интересува от облаци, дъжд или други метеорологични условия“, категорична бе Ванкова.

В края на трети панел се връчи приз „Партньори с кауза: Да отгледаш дете е мисия“, на д-р Зорина Петрова.

В четвъртия панел „Детско здраве: С ДЕТЕ НА ПОЧИВКА“, д-р Явор Пукалски, детски ортопед-травматолог от Университетската специализирана болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, говори за обичайните и необичайните травми при детето през лятото. Особеностите на детското тяло включват по-голяма глава, малки крайници, тънка кожа и все още по-мека костна система. Те все още нямат добър център на тежестта и нямат знания и умения за безопасно поведение.

„Най-честите травми настъпват при падане от собствен ръст, падане от височина и за съжаление нерядко след пътнотранспортни произшествия. Други места може да включват практикуване на различни видове спорт, скачане на батут, каране на колело, скейт или тротинетка“, обобщи д-р Пукалски.

За имунитета и присъствието му при децата говори доц. д-р Снежина Михайлова, имунолог от Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“.

„Имунната система защитава организма от различни патогени и вредни субстанции, от растежа на ракови клетки. Тя също така унищожава абнормалните или мъртвите клетки. Основната роля на имунната система е да различава собствени от чужди структури“, обясни доц. Михайлова.

Д-р Милена Миткова, отоларинголог от Университетската многопрофилна болница за активно лечение – ИСУЛ, обясни подробно на родителите какво представлява острото възпаление на лигавицата, носа, фаринкса и ларинкса. Наблюдава се най-често през зимно-пролетния сезон, а при епидемични взривове – и през лятото.

„Острият ринит зависи по-скоро от възрастта на детето, а не от етиологичния фактор“, сподели д-р Миткова.

В края на четвърти панел се връчиха два приза – „Партньори с кауза: Да отгледаш дете е мисия“, на университетските болници „Пирогов“ и „Александровска“, като дългогодишни партньори на събитието.

В пети панел от събитието „Форум бременност и детско здраве“ даде гласност на темата за емоционално здраве, как влияят емоциите в семейството и въздействието им върху децата по време на проговарянето. Дарина Пачова, специалист по пренатално общуване, обясни на присъстващите защо и как да общуваме с бебето преди раждането. Експертът сподели, че четенето на глас по време на бременността се препоръчва, защото колкото повече думи чува едно бебе, толкова по-приспособимо ще бъде то.

Веднага след нея психологът Диляна Цветкова представи влиянието на емоциите в семейството и проговаряне при детето. Психологът очерта, че промяната в емоционалното функциониране на член на семейството предсказуемо бива последвана от реципрочна промяна във функционирането на останалите.

Финален акцент в пети панел бе представен от HR специалиста Симона Райчева-Демерджиева, а темата, която разгърна бе за работещите майки, която бурно вълнува мнозина семейства. Излизането по майчинство може да бъде и нелесна задача с цялата документация, срокове и истинско разбиране за това какво се полага на семейството и какви права има то. Специалистът по човешки ресурси обясни фазите, през които преминава всеки родител, когато трябва да оформи документите си за отпуск по майчинство.

В края на пети панел се връчиха два приза„Партньори с кауза: Да отгледаш дете е мисия“, на Симона Райчева-Демерджиева и арх. Весела Мирянова от ARTEKS ENGINEERING AD.

Свързани статии

Преди тържественото закриване на събитието, посетителите имаха възможността да се срещнат с едни от най-обичаните звездни родители, които разкриха несподелени досега истории от бременността, майчинството и детската грижа. Мила Савова, Сами Хоссни, Йоанна Драгнева, Веси Бонева и Явор Велчев разказаха за трепетите около новината за бременността и как са споделили на своите половинки. Весели истории и ценни съвети подари звездният панел на гостите на събитието.

По традиция форумът на Puls.bg бе закрит с томбола, която зарадва гостите с ексклузивни подаръци, а четирима от късметлиите спечелиха големите подаръци, които бяха ваучер за 2 нощувки във Фабрика за храна и танци, два ваучера по 2 нощувки в Гранд хотел Банско и почивка от три нощувки в бунгало, разположено на метри от плажната ивица в Къмпинг Градина.

Генерални партньори на форума са ARTEKS ENGINEERING AD и BABE Laboratorios. Основни партньори на събитието са Tonimer Lab, Nutriben и ELANA Fund Management.

Събитието се организира с подкрепата на НУРОФЕН, Doppelherz, Банка ДСК, Concord Asset Management, Select asset Management, photocorner.bg, J Point +, Mascaret, Фабрика за храна и танци, хипермаркети HIT Max, Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Pampers, Къмпинг Градина, Infinity toy box, Devin Изворна и Mamayo.

Институционални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, Алианс на българските акушерки, Български лекарски съюз и Фондация „Искам бебе“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Списание „9 Месеца“, Babyspace.bg, „Жената днес“, „София играе“, Bebok.eu и „Дневникът на мама и татко“.