Козирог

22 декември - 20 януари
Козирог

Управляваща планета: Сатурн
Стихия: земя
Качество: кардинален
Щастливи числа: 3, 5, 7, 8, 14
Подходящ цвят: черен, тъмнокафяв, син, лимоненожълт, тъмните тонове
Камъни: оникс, гранат, лазурит, кристал, лунен камък
Цветя (растения): бял карамфил, мак
Метал: олово
Талисман: черна котка, дяволче
Девиз: Аз действам
Късметлийски дни: вторник, събота
Неблагоприятни дни: понеделник, четвъртък
Подходящи държави: Индия, Македония, Бирма, Мексико, Прибалтийските държави


Знакът на съдбата, на възмездието, началото на света, победата на времето. Козирогът е инстинктивен, умерен, сдържан, има изградена стабилна система за самосъхранение. Козирогът се грижи особено за това да изглежда привлекателен. Те не говорят за себе си, не се стараят да покажат очарованието си. Не се опитват да привлекат вниманието, остават в приглушена светлина. Козирозите тихомълком се движат към върха – духовен и житейски. Издръжливостта е най-важната черта на Козирога. Те са хладнокръвни, справедливи, строги, работоспособни, самоотвержени, амбициозни и коректни.


Козирозите черпят енергия от растенията и най-вече от дърветата. Достатъчно е да се притиснат до дърво със затворени очи, да формулират правилно проблема си и почти веднага ще получат направление за решаването му.


Добри и лоши черти

Козирозите са организирани и дружелюбни, верни приятели. Те умеят да управляват живота с и са далновидни. Целеустремени са и винаги достигат набелязаната цел настойчиво и упорито.


Понякога са склонни към песимизъм и меланхолия. Прословутата им целеустременост ги прави егоистични, а често и съвсем арогантни кариеристи. Подозрителни са, ако усетят несигурност в позициите си се депресират.


Най-лош вариант: Деспот – заядлив и дребнав. Рядко срещана комбинация между мания за величие и комплекс за малоценност. Създава впечатлението, че има здравословни проблеми и е на края на силите си, а всъщност повечето Козирози доживяват до дълбока старост в цветуща кондиция.


Мъжът Козирог

Целеустремен, настойчив, отговорен, дисциплиниран, консервативен, със силна воля и чувство за дълг. Всички новости приема с недоверие и скептицизъм. Вярва на провереното и доказаното. Не обича да се мести от място на място, даже не обича да си сменя мебелите. Ако все пак се случи да се премести, то ще мине доста време докато се запознае и започне да общува с новите си съседи. Козирозите имат по рождение добри обноски и умеят да се владеят. Маниерите им са безупречни, говорят ясно и правилно, много трудно е да се разбере какъв е социалният им произход, което им помага да си намерят място във високите нива на обществения живот.


Най-ценно за Козирога е времето. И времето работи за него – това е единственият знак в зодиака, който с напредването на възрастта започва да изглежда все по-добре.


Жената Козирог

Жената Козирог е изключително работоспособна. Независимо към каква дейност ще се насочи, тя бавно, упорито и целенасочено се придвижва напред. Власт, кариера, материално благосъстояние, създаване на дом и семейство, възпитаване на деца – те могат всичко, но това до някъде им е създало незаслужената слава на кариеристки.


Жените Козирог се отнасят с уважение към по-възрастните и се вслушват внимателно в мнението им, независимо, че винаги си имат собствено мнение по абсолйтно всички въпроси. Родителите за тях са безспорен авторитет. Ако в детството или младежките години е имало сериозни принципни разногласия с родителите е напълно възможно при навършване на пълнолетие момичето да се отдели и да заживее самостоятелно. За нея е по-лесно да бъде независима, отколкото да се конфронтира с родителите си. Жените-Козирози са доста потайни и дори най-близките им не знаят за тях всички подробности.


И двата пола се отличават с по-широка долна челюст и малко тъжно изражение.


Детето Козирог

Децата Козирог винаги изглеждат по-големи от връстниците си, защото са изключително сериозни. Колкото и странно да изглежда, с напредването на годините те започват да младеят. За тях като че ли времето тече в обратна посока и в зряла възраст те изглеждат по-млади, отколкото в тийнейджърските си години. Специфичните качества на Козирозите се проявяват още в детските им години – те се старателни, трудолюбиви и целенасочени. В училище са дисциплинирани, контролируеми, обикновено завършват с висок успех и от малки знаят на какво биха се посветили.


Родителят Козирог

Технитят девиз е: „Ред и дисциплина!”. Не прилагат никакви експерименти във възпитанието, залагат на старите, изпитани методи, обичат семйните събирания и спазването на традициите, особено по празници. В отношенията с децата са преди всичко практични, но трудно създават духовни връзки с тях.


Работа

Родените в тази зодия са способни да работят денонощно, без да подвият крак, без да помислят за сън и храна. Те са невероятно дисциплинирани, в състояние са да станат още в тъмни зори и да работят до сред нощ. Козирогът ще се справи с всякаква, дори и най-сложната задача, но най-важното е да има достатъчно време за това. И едно от най-ценните му качества е, че е невероятно организиран, умее да си планира силите и времето, както и да предвижда развитието на проблемите. Всичко това, плюс силното чувство на отговорност, спазването на йерархията и силното честолюбие рано или късно довеждат Козирога до ръководна длъжност. Точно тогава той на 100% се развихря, защото Козирогът е роден ръководител.


Когато Козирогът е на ръководна длъжност обикновено прилага традиционните форми и методи на работа, приема нововъведенията с нежелание и организира дейностите така, че да поглъщат минимално количество сили и време. Началникът-Козирог е изключително строг към подчинените си, изисква желязна дисциплина, не дава никакви предимства, а към по-висшите от него постове се отнася учтиво и подчинително.


Пари

Първоначално Козирогът може да ви създаде впечатлението, че е скъперник, но това не е така. Просто той никога няма да похарчи пари за хора, които вижда за първи, а може би и за последен път.


Козирогът знае цената на парите и никога не ги хвърля на вятъра. Той е от типа хора, които винаги са финансово обезпечени и това е резултат от прагматичния му начин на мислене. Неговата максима е: „скъпото винаги излиза евтино!” Пазарува разумно. Вещите, които купува трябва да му служат дълго и надеждно, за това предпочита фирмени стоки, които вече познава. Козирогът инвестира само в компании с утвърден авторитет, където печалбата е поне на 90% сигурна.


Любов и брак

Към любовта, както и към работата си Козирозите се отнасят сериозно. Те дълго и задълбочено изучават и избират партньорите си. За Козирозите мимолетни увлечения няма, връзките им обикновено са продължителни.


Мъжете Козирози са склонни да създават семейства едва след като са достигнали финансова стабилност и самостоятелност. Когато попаднете на мъж Козирог трябва да се самооцените изключително критично по отношение на външност, интелект, женственост, домакински умения, че даже и политически убеждения, защото за Козирогът е много важно умееш ли да се държиш в обществото и не би понесъл да изпадне в неудобна ситуация заради партньорката си. Козирозите с тщеславни и трябва да им се помага да поддържат самооценката си на високо ниво. В замяна на това те даряват неимоверна преданост и надеждност.


Подходящи партньори

В млада възраст Козирогът има много общи черти с Телеца. По-късно променя поведението си, мирогледът му става по-широк и постига съвместимост с Близнаци и Скорпион заради тяхната интелектуалност.


В зряла възраст Козирога обикновено постига мнага добра съвместимост с Риби – те са спокойни и придават емоционалност на връзката.


Секс

Козирогът е в състояние да направи всяка среща уникална. Той е уверен в леглото, сериозен, стеснителен и в началото трудно започва интимната връзка, но с времето и в тази област реализира лидерските си способности. Необходимо е само да преодолее собствената си мнителност и да се почувства обичан.


Не може да се каже, че е склонен да проявява сексуални фантазии, защото даже в секса Козирогът си изработва динамични стериотипи още в младежките години и прави само онова, което счита за правилно, според собствените си критерии, които никога не би променил.


Храни и напитки

Консерватизмът на Козирозите се проявява и в начина им на хранене. За тях не е проблем да пазят диета, предпочитат природосъобразното хранене и отбягват храни и напитки, съдържащи консерванти или произведени по нови и непознати технологии. Не са капризни, предпочитат да се хранят с домашна храна в домашна и уютна обстановка, отколкото да поръчват изискани ястия в скъпи заведения.


Стил

Козирозите предпочитат класическия стил в облеклото. Много рядко и при специални случаи биха облекли нещо екстравагантно. Купуват дрехите и аксесоарите си от фирми с утвърдени имена и ги ползват дълго време. Предпочитат тъмните, спокойни и пастелни цветове и най-вече черното.

Вашия хороскоп е изработен от: Петя Георгиева